Site icon olovka.info

Reforma useljeničkih propisa – lakše do boravka i državljanstva u Njemačkoj?

Njemačko ministarstvo unutrašnjih poslova je saveznim i pokrajinskim vlastima na uvid poslalo nacrt zakona o imigraciji koji olakšava dobijanje boravaka određenoj grupi useljenika, saopštila je u utorak ministarka Nensi Fezer.

“Prvi paket migracionih zakona želimo da uvedemo u proceduru prije ljetnje pauze,” rekla je Fezerova u Berlinu.

Prema nacrtu, takozvanu useljeničku šansu dobiće “oni koji u Njemačkoj žive najmanje pet godina i koji su dobro integrisani,” a ipak se suočavaju sa protjerivanjem jer nemaju zakonski osnov da ostanu, objasnila je ministarka.

Radi se o ljudima sa takozvanim “duldungom,” odnosno čiji ostanak vlasti tolerišu iako na njega nemaju zakonsko pravo.

Predavanje zahteva za produ·enje boravka u Nemackoj, kao mi ·ansa da se boravak i dobije treba da budu jednostavniji. Ministarstvo unutra·njih poslova je nacrt prvog paketa reformi imigracionih propisa poslalo saveznim i porkajinskim vlastima na uvid. Na dnevni red vlade nacrt bi trebalo da dode najkasnije na zimu. (dpa – standardna prava upotrebe) Foto: Jonas Walzberg/dpa

“Takvim ljudima želimo da damo šansu da dobiju dugoročno pravo boravka,” dodala je.

Uz to, nacrt predviđa produženje ekstradicionog pritvora za pojedine prestupe sa tri na šest meseci.

Nadalje, nacrt treba da olakša spajanje porodice useljenicima koji u Njemačku dođu kao kvalifikovani radnici, kao i više kurseva za integraciju i učenje jezika.

“Njemačka je useljenička destinacija i kao takva mora biti znatno otvorenija,” rekao je direktor poslaničkog kluba liberala (FDP) u Bundestagu Štefan Tome. FDP je najmanji partner u trostranoj koaliciji kancelara Olafa Šolca.

Stoga, naredni zakonski paketi moraju da pojednostave useljenje uz radni ugovor. Novina će biti i sistem bodovanja kojim će useljenici ostvarivati pravo na useljeničku šansu uz potragu za poslom.

“Temeljno ćemo procijeniti nacrt u parlamentarnoj proceduri,” izjavio je portparol poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije (SDP) Sebastijan Hartman.

Prema njegovim riječima, zakon treba da postavi “jasan i jednostavan okvir i ljudima konačno otvori perspektivu sigurnog života u Nemačkoj.”

Fezerova je rekla da reformu migracione politike, koja je dio koalicionog sporazuma SPD, Zelenih i FDP, u saveznoj vladi na dnevni red želi da stavi ove jeseni ili zime.

Dogovor tri stranke koji je Šolcovu vladu doveo na vlast u decembru uključuje i jednostavnije dobijanje njemačkog državljanstva za useljenike.

Naslovna fotografija: Nikolaus Bader, Pixabay

Exit mobile version