Site icon olovka.info

Red Bul nastavio dominaciju u Formuli 1, Ferstapenu pripao okršaj protiv Sainca

vn kanade 2022

Aktuelni prvak Formule 1 Maks Ferstapen upisao je pobjedu u devetoj trci šampionata održanoj na stazi Žil Vilnev za Veliku nagradu Kanade.

Vozači Red Bula u Montrealu nastavili su s dominacijom u posljednjim trkama šampionata. Slavili su na posljednjih šest trka, a od toga je pet pripalo Maksu Ferstapenu.

Nizozemac je danas vodio bitku s Karlosom Saincom, ali je na kraju uspio sačuvati prednost i ostvariti novi trijumf kojim je povećao prednost na vrhu generalnog plasmana.

Na podiumu će se naći i Luis Hamilton koji je zauzeo treće mjesto na kraju. To je drugi put za slavnog Britanca da zauzme treće mjesto ove sezone.

Iza Hamiltona završio je njegov timski kolega Džordž Rasel, dok je odličnu vožnju imao Šarl Lekler završivši na petom mjestu. Bodove su osvojili još i Esteban Okon, Fernando Alonso, Valteri Botas, Džou i Lens Strol.

Aktualni šampion imao je pol-poziciju s vremenom 1:22.299. Iza njega u trci je startovao Fernando Alonso, a zatim Karlos Sainc.

Kako se trka bližila kraju, bitka Ferstapena i Sainca bila je sve uzbudljivija. Na 21 krug do kraja, Sainc je dobio šansu nakon ulaska “safety cara”, ali Nizozemac nije dozvolio rivalu da mu otme pobjedu.

Utrku su obilježila i odustajanja Serhija Pereza i Mika Šumahera u na istom mjestu na stazi. Obojica su odustala zbog kvarova, Perez u osmom krugu, a Šumaher u 20.

Veliku nagradu Montreala nije završio ni Japanac Juki Cunoda koji je u 49. krugu, tek što je izašao iz boksa s novim gumama, udario u zid.

Exit mobile version