Site icon olovka.info

PU DOBOJ: Za tri mjeseca oduzeto 16 motornih vozila

doboj oduzeta vozila

Na području u nadležnosti Policijske uprave Doboj u protekla tri mjeseca oduzeto je 16 motornih vozila, od čega 14 od višestrukih povratnika u činjenju saobraćajnih prekršaja, zbog ukupnog duga od 86.418 KM, rekao je daans načelnik ove uprave Slobodan Radinković.

Radinković je rekao da je sinoć u Doboju oduzeto putničko vozilo “VW Turan” od lica iz Cazina sa ukupno naplaćenim kaznama od 28.917 KM, što je i najveći utvrđeni iznos potraživanja u registru novčanih kazni.

“Protiv njega će biti podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, gdje ćemo mi na sudu insistirati da se izvrši trajno oduzimanje kao i za sve jedan prekršaj gdje kao sredstvo za izvršenje prekršaja imamo putničko motorno vozilo”, rekao je Radinković na konferenciji za novinare.

On je objasnio da procedura u takvim slučajevima nalaže da vozilo bude oduzeto i dato na postupanje Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom.

“Kod nas kada se radi o većim dugovima i neplaćanju novčanih kazni, mi uvijek idemo prema Poreskoj upravi sa dopisom o prinudnoj naplati, i pretvaranju novčane kazne u kaznu zatvora”, naveo je Radinković i dodao da kazne zastarijevaju nakon pet godina.

Načelnik Sektora policije Jovica Žigić rekao je da su svi prekršioci zatečeni tokom redovne policijske kontrole vozila i provjerom u evidencijama.

“To su lica koja su donijela odluku da ne plaćaju kaznu – nemaju vozačku dozvolu, voze pijani, voze neregistrovano vozilo, prekoračuju brzinu, prolaze kroz crveno svjetlo”, naveo je Žigić, pojašnjavajući kako se akumuliraju novčane kazne.

Prema njegovim riječima, Zakon o bezbjednosti saobraćaja je jedinstven na području cijele BiH i takozvanu ROF bazu /registar novčanih kazni/ koriste sve policijske agencije i inspekcijske službe.

Prema podacima Policijske uprave Doboj, tokom januara oduzeto je ukupno pet vozila, četiri u Doboju i jedno u Derventi, kojim su upravljala tri vozača iz Doboja i po jedan iz Dervente i Tuzle.

U februaru je oduzeto ukupno sedam vozila, četiri u Tesliću i po jedno u Doboju, Brodu, Stanarima, kojim su upravljala dva vozača iz Tešnja, po jedan iz Teslića, Doboja i Broda, dok za dva slučaja nije navedeno odakle su vozači.

U martu su oduzeta ukupno četiri vozila, tri u Brodu i jedno u Doboju, kojim su upravljala dva vozača iz Bosanske Krupe, te po jedan iz Broda i Cazina.

Kada je riječ o nedozvoljenom prekoračenju brzine na području dobojske Uprave, načelnik dobojske Policijske uprave Slobodan Radinković naveo je da je stacionarnim kamerama evidentiran 10.301 prekršaj.

On je rekao da je u Tesliću tokom testne faze video-nadzora u trajanju od 24. oktobra prošle godine do 24. februara ove godine evidentirano 1.059 prekršaja neregistrovanih vozila.

“U periodu od 24. februara do danas ukupno je registrovano 155 takvih prekršaja”, naveo je Radinković i dodao da je u Tesliću video-nadzorom ukupno evidentirano 2.861.000 prolazaka putničkih motornih vozila.

On je rekao da su zahvaljujući video-nadzoru u ovoj opštini razriješili tri krivična djela krađe i teške krađe, u kojima je izvršena provala u teretno vozilo, te u dva putnička, sa pričinjenom materijalnom štetom od 2.250 KM, 1.600 KM i 500 KM.

Radinković je dodao da je u toku nabavka opreme za postavljanje video-nadzora u opštinama Modriča i Stanari.

/SRNA/

Exit mobile version