Site icon olovka.info

PU DOBOJ Četiri osobe sankcionisane zbog nepropisnog upravljanja električnim trotinetom FOTO

Na području u nadležnosti Policijske uprave Doboj u protekle tri godine nije bilo saobraćajnih nezgoda sa licima koja su upravljala električnim trotinetom, dok su četiri osobe sankcionisane novčano zbog neposjedovanja identifikacione naljepnice, upravljanja bez kacige, te prevoza drugih lica, rekao je komandir Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Doboj Siniša Jović.

Jović je, u okviru današnje preventivne kampanje “Električni trotinet nije igračka” Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, rekao novinarima u Doboju da lica koja upravljaju električnim trotinetima druge i četvrte klase brzinom do 25 kilometara na čas moraju biti starija od 14 godina i posjedovati potvrdu o poznavanju saobraćajnih propisa koje izdaje Zavod za obrazovanje odraslih.

On je dodao da ta lica moraju posjedovati i identifikacionu potvrdu-naljepnicu koju izdaju registrovane stanice za tehnički pregled vozila, zaštitnu kacigu, a vozila prednje i zadnje osvjetljenje, te uređaj za davanje zvučnog signala.

“Trotinetom se smiju kretati kolovozom, kao i biciklisti, i dijelovima trotoara namijenjenim za kretanje pešaka, s tim što tada moraju ograničiti brzinu na šest kilometara na čas”, pojasnio je Jović.

Bojan Mitrović iz lokalne stanice za tehnički pregled vozila kaže da je identifikaciona potvrda za trotinet dokument kojim se potvrđuju tehničke karakteristike lakog električnog vozila, a identifikaciona naljepnica se postavlja na vozilo radi prepoznavanja.

“U potvrdu se upisuju osnovni podaci o vlasniku, kategoriji i klasi vozila”, rekao je Mitrović i dodao da se pregled radi jednom godišnje i da košta 20 KM.

Dobojska policija danas je u Parku narodnih heroja, u okviru kampanje “Električni trotinet nije igračka”, građanima dijelila letke u kojima je istaknuto da se laka lična električna vozila razvrstavaju u četiri klase.

Prva klasa su vozila maksimalne brzine do šest kilometara na čas bez sistema samobalansiranja i sjedišta, klasa dva vozila maksimalne brzine do 25 kilometara na čas bez sistema samobalansiranja i sjedišta. U klasi tri su vozila maksimalne brzine do šest kilometara na čas sa sistemom samobalansiranja i sjedištem ili bez sjedišta, a u klasi četiri vozila maksimalne brzine do 25 kilometara na čas sa sistemom samobalansiranja i sjedištem ili bez sjedišta.

U letku je navedeno i da se na lice koje koristi lako lično električno vozilo klase jedan i tri primjenjuju propisi iz oblasti bezbjednosti saobraćaja kojima je uređeno kretanje pješaka. Ovo lice je obavezno da posjeduje identifikacionu potvrdu i naljepnicu za lako lično električno vozilo kojim se kreće.

Na lice koje koristi lako lično električno vozilo klase dva i četiri primjenjuju se propisi iz oblasti bezbjednosti saobraćaja kojima je uređen saobraćaj bicikala.

Milimir Lučić iz Doboja, vlasnik trotineta četvrte klase, ukazao je na nedostatak odgovarajućih staza za kretanje.

“Stariji su većinom uplašeni, a mlađi i lica srednjih godina normalno reaguju, kao da je riječ o biciklu”, rekao je Lučić. 

Foto: rtvdoboj.org, srna.rs

/SRNA/

Exit mobile version