Site icon olovka.info

Promocija knjiga Jovanke Stojčinović Nikolić

promocija-knjiga-jovanke-sn

promocija-knjiga-jovanke-sn

U četvrtak, 3. oktobra, u velikoj sali dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje od 19 časova, biće održana promocija novih knjiga iz stvaralačkog opusa Jovanka Stojčinović Nikolić. Tom prilikom biće promovisane dvije nove knjige autorke “Neko je pozvonio” (priče) i “Trenutak koji je izmislio ogledalo” (pjesme).

O djelima će govoriti književnik Ranko Pavlović, kao i sama autorka.

O AUTORKI:

Jovanka Stojčinović Nikolić rođena je u Ritešiću kod Doboja, a živi i stvara u Doboju. Do sada je objavila 16 knjiga poezije. Piše poeziju i prozu, a bavi se i književnom kritikom i esejistikom.

Dugogodišnji je kulturni radnik. Pjesme su joj uvrštene u više antologija i prevođene na više jezika. Za svoje stvaralaštvo i predan rad u kulturi dobila je više značajnijih priznanja i književnih nagrada, među kojima treba izdvojiti: nagradu Udruženja književnika Republike Srpske za knjigu godine, „Kočićevo pero“, „Šušnjar“, „Šumadijske metafore“, „Vinski bal“, „Milan Lalić“, „Kondir kosovke djevojke“, „Hadži Dragan“, „Zlatni Orfej“ (Frankfurt), Međunarodna književna nagrada „Zlatni prsten“ (Skoplje) i Specijalne nagrade saveza pisaca Bugarske…

Bila je dugogodišnji je direktor Centra za kulturu i obrazovanje u Doboju i pokretač brojnih manifestacija. Član je Udruženja književnika Republike Srpske, a bila je i predsjednik istog udruženja. Član je i Udruženja književnika Srbije, te Međunarodne asocijacije pisaca (Riga, Letonija). Od 2019. član je Akademije slovenske književnosti i umjetnosti sa sjedištem u Varni (Bugarska).

Uporedo sa poezijom i književnom kritikom, priče piše duže od tri decenije. Objavljivala ih je u značajnim listovima i časopisima, a za neke od njih dobila je i vrijedne književne nagrade. Ovo je njena prva knjiga proze.

Tekst&foto: Facebook stranica Centra za kulturu i obrazovanje Doboj

Exit mobile version