Site icon olovka.info

Prijedlog za vikend putovanje – gradovi na Drini

Vikend putovanja su najpopularnije opcije za putovanja ukoliko želite da se na kratko odmorite od svakodnevih obaveza i gužve koja vas okružuje. Kao idealan izbor za vikend putovanja mogu biti i čuveni gradovi na Drini, koji će vam pružiti autentično upoznavanje sa turističkim, kulturnim i istorijskim detaljima ovih mjesta. U nastavku teksta upoznajte se sa unikatnim gradovima, čiju ljepotu upotpunjuju tokovi rijeke Drine.

Višegrad – Grad sa bogatom istorijom i kulturom

Višegrad

Jedan od definitivno najpopularnijih turističkih destinacija na čitavom Balkanu jeste Višegrad, grad sa velikom tradicijom, istorijom i kulturnim blagom. Ono što je zaštitni znak ovog grada jeste čuvena na Drini ćuprija, odnosno most Mehmed Paše Sokolovića, nacionalni spomenik koji je ujedno pod zaštitom UNESCO-a. Svoju slavu je most dobio zahvaljujući Ivi Andriću, koji je u svom romanu Na Drini ćuprija predstavio istorijski i kulturni aspekt ovog mjesta.

Još jedna popularna turistička atrakcija u Višegradu jeste i Andrićgrad, turistički, kulturni i edukativni kompleks koji je smješten između rijeke Drine i Rzava. Ovaj Kamengrad nastao je kao ideja o srednjevjekovnom kamenom gradu, koji je inspirisan likom i djelom Ive Andrića, našeg nobelovca. Ovaj gradić predstavlja viziju različitih epoha i stilova koji su se tokom istorije smjenjivali na ovim prostorima.

Jedno od posebnih iskustava koje možete doživjeti u Višegradu jeste krstarenje kanjonom rijeke Drine, koje turistima pruža nezaboravne doživljaje. Krstarenje Drinom možete započeti i iz samog grada, ali i od jezera Perućac, što važi za dosta dužu turu. Predjeli Drine, njen kanjon i Spomen kompleks Stari Brod ostavljaju utiske na sve turiste, a nerijetko se desi da turisti u okolini vide i divlje životinje poput mrkog medvjeda, koji je zaštitni znak planine Tare.

Kada su u pitanju smještajne jedinice u Višegradu, potrebno je naglasiti da se one odlikuju udobnošću i kvalitetnim namještajem i predmetima. Na skoro svakom dijelu gradića moguće je pronaći kvalitetne apartmane, te je Višegrad smeštaj jedan od najboljih izbora za sve one koji žele obići okolinu ovog mjesta. Cijena smještajnih jedinica kreće se već od 25 evra po noćenju. 

Bajina Bašta – Unikatan grad sa pogledom na Taru

Bajina Bašta

Bajinu Baštu biraju svi oni zaljubljenici prirode, koji svoje slobodno vrijeme žele da posvete uživanju na rijeci Drini, kupanju na Perućcu i obilasku planine Tare. Ono što sve oduševljava u Bajinoj Bašti jeste fascinantno priobalje Drine, koje privlače mnoge turiste širom zemlje. Osim toga, jezero Perućac idealan je izbor tokom ljetnje sezone, budući da ono nudi pravo opuštanje i kupanje u sjajnom ambijentu. 

Turističke atrakcije koje vrijedi obići u Bajinoj Bašti jesu crkva brvnara u Dubu, ostaci Solotnika i manastir Rača, koje ujedno predstavljaju unikatni kulturni i istorijski biser Srbije. Područje u okolini Bajine Bašte pruža vrhunske uslove za bavljenje sportskom aktivnošču, a najpopularnija jeste sportska hala Bajina Bašta.

Smještajna ponuda Bajine Bašte izuzetno je bogata, te je ovde moguće pronaći brojne apartmanske i hotelske jedinice po pristupačnim i jeftinim cijenama. Smještaj u Bajinoj Bašti možete pronaći kako u centralnom dijelu grada, tako i na periferiji, gdje se možete odmoriti od gradske buke i gužve. Cijene apartmana kreću se već od 25 evra po noćenju. 

Loznica – Biser Mačvanskog okruga

Loznica

Loznica je, iako strateški i politički važan grad Srbije, u turističkom smislu najviše poznata po razvoju seoskog turizma na njenom tlu. Brojna seoska domaćinstva koja se nalaze na ovom prostoru otvaraju kapije svojim turistima i pružaju im izuzetne uvide u tradiciju i kulturu ovog kraja. Svakako da je najpoznatije čuveno etno selo Sunčana Reka, koja pruža mogućnost uživanja u čarima rijeke Drine, kao i u sportskim terenima, vježbalištima u prirodi, jahanju konja, restoranu i drugim aktivnostima. 

Loznica je poznata i po brojnim izletištima, te se tako ističu Banja Koviljača, manastir Tronoša, Čokešin, Tekeriš i čuveno mjesto Tršić. Takođe, popularan je i klub Budimlija, koji se nalazi na oko 5 km od Loznice, a predstavlja turistički kompleks koji je okružen šumom i zelenilom, a predstavlja odlično mjesto za odmor i zabavu u prirodi.

Smještajne jedinice u Loznici nude svojim turistima odličan odnos cijene i kvaliteta i to ćete uovdje lako naći. Apartmanske jedinice u Loznici nude izuzetno pristupačne cene, te ćete ovdje moći da nađete smeštaj po cijeni već od 20 evra.

Odmor u gradovima na Drini idealan su izbor za sve one koji vole da provode vreme kraj zelenila i reke, a ujedno i da ne budu daleko od mnogobrojnih turističkih, kulturnih i istorijskih atrakcija i ustanova. Stoga, što prije istražite smještajne jedinice i uputite se na odmor pokraj rijeke Drine, jedne od najljepših u regionu.

Exit mobile version