Site icon olovka.info

Preminuo Karlo Ambrosini, jedan od crtača kultnih stripova o Dilanu Dogu

Karlo Amrosini Dilan Dog

Jedan od najpoznatijih i najznačajnih karikaturista i tvorac likova u kultnim stripovima o Dilanu Dogu Karlo Ambrosini preminuo je 1. novembra u 70. godini.

Vijest o njegovoj kući objavila je izdavačka kuća Boneli.

Bio je karikaturista i crtač stripova, koji će ostati upamćen kao tvorac likova Napoleona i Jana Diksa, ali i brojnih pustolovina Dilana Doga te drugih knjiga i zbornika koje je radio za ovu izdavačku kuću.

Ambrosini je rođen u pokrajini Breša 1954. godine, a talent je otkrio još u djetinjstvu. Završio je umjetničku školu, a potom i Akademiju likovnih umjetnosti Brera, gdje se preusmjerio na slikarstvo. Međutim, na kraju se ipak odlučio posvetiti ilustracijama kako bi zaradio za život.

Ilustracijama za stripove počeo se baviti u 70-im godinama prošlog vijeka, nakon čega se ubrzo i proslavio. No, sam Ambrosini je navodio da je njegova karijera započela 1980. godine kada je kao crtač stripova radio za novine Cepim.

Bio je među prvim umjetnicima koji su se pridružili stvaranju kultnog Dilana Doga, gdje je debitovao u broju 15 “Channel 666”. Tokom godina Ambrosini je takođe počeo pisati scenarije za “Indagatore dell ‘Incubo”, sve dok ga 1997. godine nije potpuno zaokupila njegova prva lična kreacija u Bonelliju, a to je svakako bio lik Napoleone.

Vrlo cijenjen među čitateljima od svog početka, Napoleone prelazi 50 brojeva svaka dva mjeseca, ostajući na kioscima gotovo deset godina. Ambrosini je potom 2008. godine debitovao s likom Jan Dix.

Exit mobile version