Site icon olovka.info

Poslanici Evrospkog parlamenta pozvali Savjet da uvede sankcije Miloradu Dodiku

evropske sankcije miloradu dodiku

Poslanici Evropskog parlamenta izglasali su amandman na Izvještaj Odbora za spoljne poslove u kojem pozivaju Savjet EU da nametne sankcije Miloradu Dodiku, srpskom članu Predsjedništva BiH.

Kako javljaju pojedini mediji, za amandman je glasalo 504 poslanika, a u amandmanu se ističe da Dodik i njegovi saveznici podrivaju državne strukture BiH i stvaraju egzistencijalnu prijetnju njenom jedinstvu i teritorijaloj cjelovitosti.

Amandman su podnijeli poslanici Pedro Markues, Tonino Picula i Thijs Rojten, a protiv su bili predstavnici HDZ-a BiH.  U amandmanu se, kako je javljeno, osuđuju neustavne secesionističke mjere vlasti RS, čiji je cilj, kako se navodi, uspostava paralelnih institucija u području medicine i medicinskih proizvoda, pravosuđa, odbrane, bezbjednosti i oporezivanja. Rezolucije i odluke EP-a nisu obavezujuće sa Savjet EU i šefove vlada, koji jedini imaju nadležnost da donesu odluke, a Savjet će u formatu ministara spoljnih poslova u ponedjeljak raspravljati o uvođenju sankcija. Uloga EP-a nije da donosi odluke, već da, paralelno sa Savjetom EU, potvrđuje prijedloge Evropske komisije. 

Podsjećanja radi, od 2011. godine na snazi je mehanizam za sankcije za podrivanje stabilnosti BiH, ali do sada nije nijednom iskorišten. Prema mišljenju analitičara, postoji realna mogućnost da Savjet ovog puta donese mjere koje bi mogle uključivati različite vidove sankcija. Da bi sankcije bile usvojene, potrebna je jednoglasna odluka Savjeta, obzirom da su prema evropskim pravilima za bezbjednost i odbrambenu politiku potrebne saglasnosti svih zemalja članica. Međutim, obzirom da je mehanizam za sankcije za BiH na snazi od 2011. godine, pojedine zemlje članice smatraju da su sankcije u sklopu tog mehanizma moguće i prostom većinom u skladu s pravilima Savjeta, odnosno da u odluku bude uključeno barem 15 od 27 zemalja EU, ili 65 odsto ukupne populacije EU. Ukoliko EU ipak na kraju ne uspije donijeti odluku o sankcijama, očekuje se da će oko 20 zemalja EU samostalno donijeti odluku o sankcijama. 

(Nezavisne)

Exit mobile version