Site icon olovka.info

Počelo uklanjanje barikada, ponovo uspostavljen saobraćaj preko punkta Merdare

kosovo barikade

Očekuje se uklanjanje barikada na sjeveru Kosova i Metohije. Za sada, uklonjena je barikada kod punkta Merdare iz pravca Kuršumlije. Tokom noći zapaljena su dva kamiona koji su bili postavljeni na mostu kod Dudinog krša kao blokada te saobraćajnice.

UNMIK pozdravlja sve mjere za smirivanje tenzija na sjeveru KiM

Specijalni predstavnik i šef Misije privremene administracije Ujedinjenih nacija na KiM Karolin Zijade pozdravila je sve mjere za smirivanje tenzija na sjeveru Kosova i Metohije, uključujući uklanjanje barikada.

Ona je odala priznanje mukotrpnim naporima svih strana, uključujući međunarodne partnere, da osiguraju bezbjednost stanovništvu Kosova i Metohije u svim zajednicama.

Zijade je naglasila važnost pridržavanja obaveza i nastavka razgovora kako bi se u potpunosti riješila otvorena pitanja i normalizovali odnosi bez odlaganja, navodi se u saopštrenju UNMIK-a.

Petković: Priština neće lako moći da pogazi garancije SAD i EU

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da su razgovori sa Srbima sa KiM bili teški i složeni, a kao najvažnije ocijenio je to što je postignuto jedinstvo i što je Srbija stala uz svoj narod i podržala odluke Srba sa KiM.

Sinoć smo pokazali da samo zajedničkim snagama možemo da se izborimo za opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji – rekao je Petković za TV Pink i dodao da je vlast svejsna koliki teror trpi srpski narod na KiM.

Prema njegovim rečima, Priština neće lako moći da pogazi garancije SAD i EU.

Ovi sporazumi i garancije ulaze u korpus svih onih sporazuma na koje se pozivamo, izdejstvovali smo nešto što je sastavni deo naše borbe na međunarodnom planu. Dobili smo garancije koje Priština neće moći tako lako da pogazi, a da SAD i EU ne reaguju, jer je ovo njihova garancija i njihova riječ – rekao je Petković.

Kako je naglasio, SAD i EU garantuju da neće biti hapšenja Srba na Kosovu.

Ponovo uspostavljen saobraćaj preko punkta Merdare

Policija u Prištini saopštila da je nešto prije deset časova ponovo uspostavljen saobraćaj preko punkta Merdare.
Uklonjena barikada na Merdaru

Uklonjena je barikada na Merdaru iz pravca centralne Srbije.

Na prolaz ka punktu Merdare iz pravca Kuršumlije čekaju putnici u automobilima i kamionski prevoznici.

Barikada je prethodnih dana bila postavljena na kilometar od punkta.

Exit mobile version