Site icon olovka.info

Počela rekonstrukcija dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje; Bogojavljenski koncert 18. januara

lidija žarić

Objekat dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje je dotrajao, a preživio je i veliku štetu tokom majskih poplava 2014. godine, nakon kojih ova javna ustanova nije u potpunosti sanirana. Dugo se čekalo na rekonstrukciju ovog hrama kulture. Godinu dana se kasni zbog pandemije virusa korona. U planu je proširenje pojedinih dijelova ovog objekta kulture, kao i potpuna rekonstrukcija velike sale sa neophodnim mobilijarom. Po završetku radova Doboj će dobiti jedan moderan kulturni centar. Radovi su već počeli.

-Trenutno je počela izgradnja Umjetničke galerije u našem zadnjem dvorištu, koja će sada na neki način biti izvdojena iz ovog prostora, ali će biti integrisana u zgradu Centra. Radovi već uveliko traju, tako da ćemo sa završetkom ove rekonstrukcije imati jedno kvalitetno mjesto u kojem ćemo prezentovati sve buduće sadržaje i Grada Doboja i gostujuće sadržaje koji budu dolazili ovdje. Ali to će tada biti sa svim uslovima koje moderna scena zahtijeva da bi se takvo nešto odvijalo – izjavila je Lidija Žarić, v.d. direktora Centra za kulturu i obrazovanje Doboj.

Lidija Žarić, v.d. direktora Centra za kulturu i obrazovanje Doboj

U rekonstrukciju dobojskog hrama kulture biće uloženo manje od dva miliona maraka. Sredstva u iznosu od milion konvertibilnihmaraka obećala je predsjednik Srpske Željka Cvijanović, dok će ostatak sredstava za rekonstrukciju obezbijediti Grad Doboj.

Gradska uprava je raspisala javni poziv, provela kompletnu proceduru i izabrala izvođača radova, a to je preduzeće „Proda Mont” iz Doboja. Vrijednost cjelokupnih radova je negdje oko 1.800.000 KM. Centar za kulturu i obrazovanje će biti u cjelosti rekonstruisan i sa unutrašnje i sa vanjske strane. Tu su predviđeni građevinski, hidro i elektro radovi, tako da će Centar zasijati u jednom sasvim novom svjetlu – rekao je Slavko Kovačević, zamjenik gradonačelnika Doboja.

Slavko Kovačević, zamjenik gradonačelnika Doboja

Iz Centra za kulturu i obrazovanje najavili su i održavanje tradicionalnog Bogojavljenskog koncerta. Nastupiće Slobodan Trkulja i „Balkanopolis”, dok će gošća biti Danica Krstić. Koncert počinje 18. januara u 19 časova. Ulaz je besplatan. Prema najavama sljedeći Bogojavljenski koncert će biti održan u novom ruhu dobojskog hrama kulture. Od februara će Umjetnička galerija i sala najvjerovatnije biti zatvorene zbog radova, ali to ne znači da neće biti organizovanja kulturnih događaja.

-Mi smo već u dogovoru sa određenim subjektima u Gradu Doboju da se naše aktivnosti odvijaju u gostujućim prostorima. Nećemo prestajati sa našim radom, to jest sa održavanjem kulturnih aktivnosti koje priređujemo sa ljudima iz Grada Doboja, koji se bave likovnim, muzičkim i scenskim stvaralaštvom, ali to će ponavljam još jendom biti u gostujućim prostorima – izjavila je Lidija Žarić, v.d. direktora Centra za kulturu i obrazovanje Doboj

Bogojavljenskom koncertu prethodiće izložba slika Bosiljke Ostić iz Banja Luke. Izložba će biti otvorena u Umjetničkoj galeriji sa početkom u 18 časova. Sat vremena poslije Dobojlije će uživati u 26. po redu Bogojavljenskom koncertu.

Foto: srna.rs, rtvdoboj.org

RTV Doboj

Exit mobile version