Site icon olovka.info

Počela istraga za sudar na japanskom aerodromu, već poznat moguć krivac

japan avion sudar

Putnički avion Japan Airlinesa (JAL) koji se sudario sa avionom Obalske straže u katastrofalnoj nesreći na aerodromu Haneda u Tokiju dobio je dozvolu da sleti, rekli su čelnici Japan Airlinesa, dok policija počinje istragu.

Kako piše britanski Guardian, japanski javni emiter NHK je objavio da su prestavnici i JAL-a i Obalske straže dali kontradiktorne izjave, jer obje organizacije tvrde da je njihov pilot dobio dozvolu da bude na pisti.  

JAL i ministarstvo transporta odbili su direktno komentarisati razmjenu između kontrolora leta i dva aviona, pozivajući se na istragu koja je u toku.

Emiter je javio da se na snimku sa Hanedinog kontrolnog tornja koji je snimljen u trenucima prije sudara, a koji je dostupan na stranici koja emituje signale vazdušnog saobraćaja uživo, čuje glas koji savjetuje JAL-ov let da “nastavi pristup”.

Ukoliko je ovo tačno, to bi značilo da se JAL nalazio na mjestu gdje je i trebalo da bude, a da je avion Obalske straže bez odobrenja operatera skrenuo na pistu na koju je slijetao avion JAL-a.

Kapetan aviona obalske straže – koji je prevozio pomoć u regiju pogođenu snažnim potresom na Novu godinu – jedini je preživio, ali je zadobio teške povrede. Pet članova posade u avionu je poginulo. Svih 379 putnika i članova posade u Airbusu 350 JAL-a preživjelo je udes.

Exit mobile version