Site icon olovka.info

Petrinja/Sisak: Niz potresa u novogodišnjoj noći; Tlo se spustilo više od 10 centimetara

sisak zemljotres

Evropsko/mediteranski seizmološki centar objavio je jutros da su u blizini Petrinje i Siska registrovana dva nova umjerena zemljotresa.

Prvi potres magnitude 3,2 po Rihteru zabilježen je u petak ujutro u 4.52, a epicentar je bio 12 kilometara jugozapadno od Petrinje. Drugi potres magnitude 3,1 registrovan je u 6.37, a epicentar je bio 19 kilometara jugozapadno od Siska.

Tlo na području Banije i dalje podrhtava nakon razornog potresa magnitude 6,2 koji je u utorak pogodio Petrinju i okolinu.

Nakon tog zemljotresa uslijedio je niz naknadnih, a do 1. januara bilo ih je 265 čija je magnituda veća od 1,0, navodi portal Index.hr.

Još se ne zna koliko će kuća morati da se sruši

Josip Atalić, profesor Građevinskog fakulteta u Zagrebu i koordinator pri Hrvatskom centru za potresno inžinjerstvo, izjavio je danas da je područje u Hrvatskoj koje je u utorak pogodio jak zemljotres i dalje seizmički aktivno i poručio da ne treba širiti paniku, nego se navići i ponašati se u skladu sa tim.

Atalić je rekao da je u oštećenim kućama bolje ne boraviti dok ih statičari ne pregledaju, prenosi portal Index.hr.

Naglasio je da je nekoliko dana nakon razornog potresa teško odlučiti koliko će kuća morati da bude srušeno.

Prema svjetskoj metodologiji koju hrvatski statičari koriste, ako popravka kuće prelazi 65 odsto njene vrednosti, popravka se ne isplati, rekao je Atalić.

On je objasnio da ta odluka ipak kod privatnih kuća zavisi od građana, a kod kuća u zaštićenom jezgru od niza drugih institucija i konzervatora.

Snimke je na Fejsbuku objavio Alen Berta, inžinjer šumarstva i konsultant u međunarodnoj kompaniji CGI zadužen za posmatranje planeta, prenosi portal Index.hr.

“Upoređujući snimke radarskog satelita Sentinel 1 od 18.12. i 30.12. vidimo da se tlo zapadno od Petrinje približilo satelitu za 44 cm na najizraženijem delu, dok se tlo same Petrinje spustilo (udaljilo od satelita) za od 10 do 30 cm”, napisao je Berta.

On je naveo da se u pojasu opasanom linijom Popovača, Sunja, Kostajnica, Dvor uočava takođe pomak od nekoliko centimetara, što je bilo pogubno za mnoge kuće oštećene ratom i vremenom.

Berta je ukazao da je toliko pomeranje tla većeg opsega nego prilikom razornih potresa koji su se dogodili u Italiji pre 3-4 godine.

Takođe, on je podsetio da je u potresu koji je u martu prošle godine pogodio Zagreb tlo pomjerilo samo nekoliko centimetara u samom epicentru, dok je u samom gradu to bilo nekoliko milimetara.

Exit mobile version