Site icon olovka.info

Pamela Uba prva tamnoputa Miss Irske

pamela uba

Medicinska radnica Pamela Uba juče je proglašena za Miss Irske, te je tako postala prva tamnoputa djevojka u istoriji ove zemlje koja je dobila ovu titulu.

“Sjajan je osjećaj ostvariti ovakav uspjeh i zatim moći poručiti tamnoputim djevojčicama: ‘Ako sam ja mogla, možeš i ti!'”, rekla je 26-godišnja Uba nakon proglašenja, prenosi BBC.

Dodala je kako je oduševljena pobjedom: “Takmičenje se održava od 1947, ali ja sam prva crnkinja koja je uspjela osvojiti titulu. Mislim da je nevjerovatno da se takvo nešto nije desilo u protekle 74 godine”.

Uba, njena majka i tri sestre su u Irsku preselile iz Južne Afrike, kada je njoj bilo samo sedam godina. Živjeli su u prihvatnom centru i njihova majka je primala devet evra socijalne pomoći za svako dijete.

“Bilo je čudno živjeti u centru, nikada nisam željela pozivati prijatelje u naš dom – kako ne bi pomislili da sam drugačija od njih”, ispričala je.

Uprkos velikim životnim izazovima, uspjela je završiti medicinu i od početka pandemije koronavirusa radi u bolnicama u Galwayju. Njen naredni korak jeste takmičenje za Miss svijeta, koje počinje 2022. godine.

Exit mobile version