Site icon olovka.info

„Ove sedmice se to mora uraditi“ Šmit dao rok parlamentu za izmjenu Izbornog zakona BiH

tehničke izmjene izbornog zakona

SARAJEVO, 1. jula (FENA) – Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt danas je saopćio kako je donio odluke o poništenju Zakona kojim se ukida obaveza objavljivanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske i Zakona o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske, a koje je usvojila Narodna skupština tog entiteta.(Foto FENA/Harun Muminović)

Kristijan Šmit dao je rok Parlamentarnoj skupštini BiH da donese izmjene Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na tzv. integritet izbora, elektronsko brojanje glasova i identifikacija glasača.

Ako se to ne desi, zaprijetio je da će on to uraditi nametanjem.

Zbog toga danas govorim o tome da je ovoj moj posljednji poziv parlamentarnoj strukturi da donesu odluku sami. Ako ne, ja ću doći do vremenskih rokova, smatraću da je ovo nepoštovanje birača. Apelovaću na sve, na stranke, da se učvrsti integritet izbornog procesa. Ja bih volio da domaći organi nađu rješenje. Ukoliko to ne bude slučaj, a to mora da se desi sada, ne u narednom mjesecu, godini – ja bih onda razmislio. Ako do rezultata ne dođe, onda ne možemo zavisiti od nekih obećanja. Ove sedmice se to mora uraditi. Ako se to ne uradi, svi znaju da ima jedna osoba u gradu koja ima tu nadležnost, koja ima oblaštenje da donese takvu odluku. Ne radi se o uticaju, miješanju u parlament, nego o jačanju demokratuije – tvrdi Šmit.

Uskoro opštrnije…

Exit mobile version