Site icon olovka.info

Orke – lukave tehnike lova u Pacifiku FOTO/VIDEO

orka kit ubica

Populacija orki u okeanu, daleko od kalifornijske obale, razvila je najbolje metode lova u potrazi za plijenom. Kako bi se nahranile, orke su morale da nauče brutalne i lukave tehnike lova na otvorenom moru. Njihova ishrana sastoji se od morskih sisara.

U blizini obala potraga za hranom je teža, a konkurencija velika. Odlazak ka većim dubinama, za grabljivce koji znaju da love garantuje dobar ulov. U jednom od perioda godine orke prolaze vodama sjeveroistočnog Pacifika. Ali u tim vodama je gužva, jer tu love i mladi kitovi i foke

„Subpopulacija kitova ubica koja je primijećena u zalivu Monterej, uglavnom je plivala u dubokim vodama i hranila se kalifornijskim lavovima i fokama. Primijetili smo da imaju specijalne tehnike lova koje se razlikuju od onih koje se koriste za lov na morske sisare u plitkim vodama u blizini obale koje su stjenovite sa oštrim grebenima“, istakli su članovi tima koji je predvodio morski biolog Džoš Mekins sa Univerziteta Britanske Kolumbije u Kanadi.

Postoji nekoliko vrsta orki koje se genetski razlikuju jedna od druge i poznate su kao ekotipovi. Tri ekotipa se mogu naći u sjeveroistočnom dijelu Tihog okeana. Orke imaju različite fizičke karakteristike, love različite vrste plijena i ne miješaju vrste. Čak imaju i svoje jezike komunikacije.

Jedna od vrsta orki su takozvane prolazne orke koje love foke, druge kitove i delfine u plitkim vodama.

Krajem 1980-ih, naučnici su primijetili u moru kod Kanade da su neke jedinke prolazne populacije orki lovile daleko od obale, u dubokim vodama. Tada su počeli sa analizama i napravili su bazu podataka o navikama ove vrste orki. Njihovo ponašanje i veličina grupa su varirali u zavisnosti od sezone, a najviše su orke lovile u proljeće kada sivi kitovi migriraju na sjever iz svojih laguna za mriješćenje oko obale Meksika.

Kako love orke?

Orke okruže svoj plijen udarajući ga glavom ili repom. Zatim plijen bacaju  u vazduh, i onda grupa kitova dijeli plijen među sobom. Lov uglavnom vode starije ženke i taj lov često je brutalan, jer se majka plijena odvaja od mladunčeta. Orke prate jata delfina kako bi odvojile jedinku kao plijen.

Na osnovu svih ovih prikupljenih parametara istraživači mogu bolje da razumeju složenost ekosistema sjevernog Pacifika, kao i kako se orke uklapaju u taj sistem svojim načinom lova i ishrane.

„Prolazni kitovi ubice proučavani su prvenstveno u priobalnim plitkim staništima, a malo se zna o njihovom ponašanju u priobalnim i dubokim vodenim sistemima“, istakli su istraživači.

Zaključak studije je da orke imaju određenu isplaniranu koncepciju u svom ponašanju u potrazi za hranom. One su predatori u produktivnim sistemima dubokih podmorskih kanjona, a njihovo ponašanje povezano je sa višestrukim populacijama plijena morskih sisara u sjevernom Tihom okeanu

/RTS/.

Exit mobile version