Site icon olovka.info

Oliver Varhelji u Tirani najavio: Uskoro besplatan internet na Zapadnom Balkanu

zapadni balkan internet

Evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Oliver Varhelji izjavio je danas u Tirani da očekuje da bi zemlje regiona uskoro mogle da se dogovore o besplatnom internetu na javnim mestima.

On je na završnoj konferenciji za novinare samita lidera šest zemalja Zapadnog Balkana rekao da je vrijeme čekanja na ulazak u EU prošlo.

– Potrebno je učešće na regionalnom tržištu, gde bi države mogle da se takmiče. Nakon toga teško će biti tvrditi da EU nije spremna za primanje novih članica. Ako želite da budete tretirani kao deo EU onda morate da tretirate i države regiona kao takve.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da evropske integracije idu kroz regionalne.

Foto: Aleksandar Roknić

– Sve države regiona su se saglasie sa takvim pristupom, a EU je spremna da nas podrži, istakao je Rama. Na novinarsko pitanje koja je najveća prepreka EU integracijama, on je rekao da „ono što sada treba da uradimo je isto ono što smo dogovorili prije 10 godina na Berlinskom procesu“.

– Ali tada nismo napravili napredak zbog domaće retorike i političkih problema, što je u potpunosti protiv duha Berlinskog procesa. Ipak, sada vidimo dobru volju. a svih šest država regiona su se saglasile da se fokusiramo na to da radimo zajedno, naveo je Rama.

Prema njegovim riječima, u srijedu su imali dobar samit sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

– To nam je pokazalo da je region daleko od ruku Rusije i da želi da bude dio EU. Sa Srbijom i BiH nemamo vojnu saradnju u izradi oružja i gledamo da napravimo saradnju u regionu. Zelenski je najavio mogućnost saradnje u tome i svi su pristali, ali to je proces. Moramo da investiramo u odbranu kao i svi i učinićemo to, zaključio je Rama.

/Tanjug/

Exit mobile version