Site icon olovka.info

Odjeljenje za civilnu zaštitu grada Doboja: Obilne padavine, vjetar i snijeg od 9. do 12. decembra

doboj snijeg

Na osnovu Dopunskog hidrometeorološkog biltena koji je Područno odjeljenje Doboj – Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske proslijedilo Odjeljenju za civilnu zaštitu grada Doboja, Gradsko odjeljenje civilne zaštite obavještava građane da obrate pažnju na obilne padavine, vjetar i snijeg u periodu od 9. do 12. decembra, te da prate obavještenja i uputstva koja izdaje Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske i Odjeljenje za civilnu zaštitu grada Doboja.

Od petka do nedjelje očekuju se jače, na jugu i obilnije padavine. Najviše padavina se očekuje u Hercegovini i na jugozapadu od 90 do 150 mm, na sjeveru i zapadu od 50 do 80 mm, dok će na istoku količina padavina biti manja. Zbog obilnijih padavina u kratkom vremenskom periodu očekuje se porast bujičnih vodotoka na jugozapadu i zapadu. Biće i vjetrovito u petak i subotu preijpodne uz jak, u Hercegovini i na planinama ponegdje olujni vjetar. U subotu popodne vjetar slabi. Zbog zahlađenja kiša će u nedjelju preći u susnježicu i snijeg uz formiranje manjeg snježnog pokrivača i u nižim predjelima.

U petak: se očekuje na jugu i jugozapadu od 25 do 60 mm kiše, u ostalim predjelima znatno manja količina padavina. Vjetar na sjeveru i sjeveroistoku slab do umjeren, a u ostalim predjelima jak uz udare od 40 do 60 km/h, u Hercegovini i u višim predjelima udari do 90 km/h.

U subotu: u Krajini i dijelu Posavine očekuje se od 30 do 60 mm, na jugu i jugozapadu od 20 do 50 mm. Vjetar u prvom dijelu dana jak na jugu i planinama, popodne vjetar slabi.

U nedjelju: se očekuje od 15 do 40 mm, s tim što će prvi dio dana padati kiša, a kasno uveče i tokom noći kiša prelazi u snijeg. Najmanje padavina se očekuje na istoku zemlje. Snijeg se očekuje u nedjelju prvo na sjeverozapadu, do večeri i na istoku. Prognostički modeli daju približnu količinu i raspodjelu padavina kiše za naredni period, ali se za snijeg te vrednosti razlikuju. U nižim predjelima očekuje se od 6 do 10 cm, a od 15 do 30 cm na planinama na istoku i ponegdje zapadu.

/Odjeljenje za civilnu zaštitu grada Doboja/

Exit mobile version