Site icon olovka.info

Od utorka štrajk i u drugim rudnicima u FBiH

sinan husić

Od utorka ponovo počinje štrajk, odnosno radnički neposluh i u drugim rudnicima, rekao je Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara Federacije BiH nakon sastanka sa Nerminom Džindićem, ministrom energetike i rudarstva FBiH.

On je istakao da se rudari nalaze u jednoj jako teškoj situaciji, te da su na ovom sastanku prezentovali predstavnicima “Elektroprivrede” i rudnika njihove zahtjeve.

“Nepojavljivanje predstavnika Gradske uprave Grada Zenica pokazuje nivo neozbiljnosti prema ovom stanju. Nalazimo se u jednoj jako teškoj situaciji. Danas smo istaknuli predstavnicima ‘Elektroprivrede’ i rudnika naše zahtjeve, odnosno da moraju djelovati u skladu sa zakonom odnosno zaključcima Gradskog vijeća”, rekao je Husić.

Podsjećamo, ministar Džindić je sazvao sastanak kako bi se došlo do rješenja, a na njega je pozvao i Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice, koji se nije pojavio.

“Ovaj problem ne može biti riješen bez gradonačelnika Zenice”, rekao je Džindić.

Inače, Upravni odbor Samostalnog sindikara rudnika Federacije BiH zahtjeva da se deblokira račun Rudnika mrkog uglja “Zenica” u Zenici, kako bi se radnicima navedenih rudnika izvršila isplata plate za februar i pokrenula proizvodnja.

Rudari su u petak izašli na ulicu, protestovali šetnjom te blokirali raskrsnicu na magistralnom putu M-17 u mjestu Perin han kod Zenice.

Exit mobile version