Site icon olovka.info

Od sutra dva PCR testa za ulaz u Kipar – važi za sve

uaz u kipar

Od 4. januara, putnici stariji od 12 godina po dolasku na Kipar će morati da urade dva PCR testa: jedan prije i jedan odmah nakon ulaska u zemlju. Prvi test ne smije biti stariji od 48 sati u vrijeme dolaska.

Na zvaničnim stranicama kiparske Vlade objavljeno je kako je ova odluka na snazi do, najmanje, 15. januara. Važi za sve putnike, nezavisno od nacionalnosti ili statusa vakcinacije. Takođe, svi putnici moraju da urade brzi antigenski test 72 sata nakon dolaska. Od toga su izuzeti oni koji su vakcinisani busterom.

Testirane osobe same moraju platiti testiranje, rekla je danas predstavnica kiparskog ministarstva zdravlja. Nove mjere bi trebalo da spriječe širenje omikron varijante virusa, a počinju da se primjenjuju na vakcinisane i na nevakcinsane osobe u utorak od 23 sata.

Broj novozaraženih koronavirusom u Kipru naglo je narastao u posljednjih sedam dana. Prema podacima ministarstva zdravlja, 3.538 slučajeva zabilježeno je 2. januara. Nedjelju dana ranije, zabeleženo je 1.925 slučajeva.

Nove mjere važiće do 15. januara kada će vlada u Nikoziji ponovno preispitati situaciju.

Exit mobile version