Site icon olovka.info

O’Brajan optužio Srpsku za secesionističku retoriku; U Sarajevu tvrdio da je imovina državna VIDEO

džejms obrajan

Pomoćnik američkog državnog sekretara DŽejms O’Brajan odlazi iz Sarajeva, a da nije riješen nijedan gorući problem u BiH, naprotiv svojim izjavama u vezi imovine, Ustavnog suda, teškim optužbama Republike Srpske za navodnu secesiju, čelnika HDZ-a BiH za opstrukciju južne gasne konekcije samo je produbio podjele u BiH.

Umjesto da podrži Dejtonski sporazum u čijem je stvaranju kaže učestvovao, podržao je Kristijana Šmita i korištenje Bonskih ovlaštenja. O eventualnoj nezavisnosti Republike Srpske kaže da je mali broj onih koji bi to podržali ipak nije odgovorio šta bi SAD uradile u konkretnom slučaju.

Učestalost posjeta međunarodnih zvaničnika, BiH vraća u fokusu interesovanja.

Poznavaoci prilika to objašnjavaju krahom američke i evropske politike u Ukrajini. Јedan o kreator Dejtonskog sporazuma Džejms O Brajan potvrdio je okoštali američki narativ o krivici Milorada Dodika i navodnom secesionizmu Republike Srpske.

Zbog mira u kući “udario” je i po Draganu Čoviću zbog opstrukcije Јužne gasne interkonekcije. A Sebiju Izetbegović je spomenuo tek da mu ne prigovore da je zaobišao Bošnjake. Na sastanku sa članovima Predsjedništva više se pričalo o situaciju u Teksasu nego o temama o kojima je kasnije govorio. Srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović kaže da mu je poručila da je unutrašnji dogovor, a ne intevrvencionizam stranaca jedini put za BiH.

– Јa sam svoje prenijela da mi hoćemo ustavnu BiH i da nama nije problem ni terirotijalni integritet. Nama je problem lažni suverenitet, jer ako domaći akteri ne donose odluke, nemaju kredibilitet i onda to nije suvrenitet i plus ako imate nelegitimnog stranca – navela je Cvijanović.

Ali ne vrijedi. DŽejms O’Brajan , ambasador Majkl Marfi ne čuju ili ne želi da čuje poruke iz Srpske da su za ustavnu BiH. Opsjednuti navodnim secesionizmom, u Obrajenovom govoru čuo se i neizostavni maligni uticaj. Pozivi na NATO budućnost BiH. Zvučalo je nevjerovatno da učesnik dejtonskih pregovora kaže da imovina pripada BiH a u Ustavu i Dejtonskog sporazumu ni slova o tzv. držvnoj imovini.

– Polazna tačka i dalje je jasna – imovina pripada državi. Od svih izazova sa kojima se suoačava BiH nijedan nije veći od esklalacije retorike posebno priče o secesiji. Srpska nije država i nema atribute državnosti – izjavio je O’Brajan.

Visoki američki zvaničnik razgovarao je i sa Kristijanom Šmitom. Uvažio ga je kao visokog predstavnika i ustvrdio bez iznesenih dokaza da mu za imenovanje nije potrebna saglasnost SB UN. Otišao je korak dalje i dao mu podršku za upotrebu Bonskih ovlaštenja koja nisu predviđena u Dejtonu u čijem je stvaranju je navodno učestvovao mada ima onih koji su mišljenja da je bio šegrt Ričardu Holbruku.

– Istupi i izjavi gospodina O’Brajana kako podržava Kristijana Šmita, turisti u BiH samo pokazuju da je došlo do apsolutnog poraza demokratije u BiH. Doći sa strane i veličati nekog ko nema potvrdu SB UN, a pri tom ste neko ko treba da tumači pravo je krajnje nedopustivo – poručila je šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Sanja Vulić.

Samo je kovanicu “SAD snažno podržavaju suverenost BiH” koristio češće od “navodnih secesionističkih prijetnji Republike Srpske”. A kada smo ga pitali kako BiH može biti suverena sa tri stranca u Ustavnom sudu daje nejasan odgovor da su strane sudije prisutne, jer je jednostavnije nego da po pravdu idemo u Evropski sud za ljudska prava. Nešto smisleniji bio je odgovorarajući zašto on i ambasador Majkl Marfi ne prihvataju suvereni dogovor političkih lidera iz Laktaša, na osnovu kojeg je Dragan Čović ponudi prijedlog Izbornog zakona.

– Ne znam da li ambasador ima glas u političkim institucijama BiH, a ako je to tačno moraćemo razgovarati o njegovom opisu radnog mjesta. Ali mi imamo mislim imamo pravo da kažemo svoje mišljenje o nedaekvatanostima nekog političkog prijedloga – dodao je O’Brajan.

Indikativno je da je poslije završenog obraćanja, DŽejm O’Brajan potpisniku ovih rečenica u prolazu dobacio da je postavio dobra pitanja, na šta mu je odgovoreno da su odgovori loši.

(RTRS)

Exit mobile version