Site icon olovka.info

Objavljena Appleova serija po sagi Isaaca Asimova: Znate li šta je psihoistorija?

the foundation

Stigao je televizijski projekat koji oživljava jedan od najhvaljenijih naučno-fantastičnih romana svih vremena. Apple TV+ predstavlja svoju viziju revolucionarnog štiva “The Foundation” Isaaca Asimova, djela koje je poslužilo kao inspiracija i za “Star Wars”.

Istorija epske sage “The Foundation” Isaaca Asimova započinje četrdesetih godina kada je u Astoundig Science Fiction magazinu započelo objavljivanje kratkih priča, a potom i pedesetih godina, kada se ona pojavljuje u vidu književne trilogije. Zagriženi ljubitelji naučne fantastike kažu da se radi o najboljem romanu ovog žanra ikada, a predstavlja Fondaciju, koja u dalekoj budućnosti među izbjeglicama zagovara ideju o tome kako je inat jedini način da se Galaktičko Carstvo spasi od uništenja.

Bilo je nekoliko pokušaja adaptacije trilogije za film, ali kompleksnost radnje i naracije to jednostavno nisu dozvoljavali. Međutim, sada je učinjeno ono što se dugo vremena smatralo nemogućim. Scenarista David S. Goyer je obrnuo neke stvari koje se tiču same priče i “ispreturao” likove dobivši nešto puno adekvatnije mediju televizije.

Apple TV+ je danas objavio seriju “The Foundation”, ekspresno pokupivši niz zanimljivih i oprečnih kritika, koje sežu od fascinacije do poptunog razočaranja. Ekranizirano djelo je ugledalo svjetlo streaming servisa, a ono što nije diskutabilno jeste da izleda zapanjujuće. Glavna uloga je povjerena Jaredu Harrisu, glumcu kojeg se sjećamo iz izvrsne HBO serije “Chernobyl” (2019.).

Jared Harris kao Hari Seldon

Matematika i psihologija

Radnja romana Isaaca Asimova događa se u vrijeme kada su ljudi raštrkani po različitim planetama, živeći pod vladavinom Galaktičkog carstva. Kada genijalni psihohistoričar, koji ima moć predvidjeti budućnost, kaže da će carstvo uskoro doživjeti propast, poduzima se sve kako znanje čovječanstva ne bilo izbrisano. “Psihoistorija” je model predviđanja koji je uspostavio Hari Sheldon (Jared Harris), matematičar i psiholog, u okviru kojeg se predviđanje vrši na temelju promatranja ponašanja brojene populacije ljudi. Budućnost se proriče cijeloj naciji, a ne pojedincu, a matematika se štuje poput božanstva.

Barbarizam bi mogao potrajati i tridesetak hiljada godina ukoliko Sheldonov plan da se sačuva znanje o civilizacijskim dostignućima, ne bude implementiran. U tom slučaju, nadareni mladi matematičar Gaal Dornick je jedina osoba u cijelom univerzumu, koja je sposobna razumjeti Sheldonov rad, presudan za preživljavanje ljudi. Naravno, Galaktičko Carstvo nije oduševljeno Sheldonovim predviđanjima, pa Fondacija s Trantora biva prebačena na negostoljubivi planet Terminus.

Apple je naručio deset epizoda za prvu sezonu, u kojoj pokazuje svu raskoš svojih budžeta. Fascinantna produkcija donosi najnapredniju viziju mašte Isaaca Asimova, onako kako njegovo djelo to i zaslužuje, a prodorni Harrisov glas razuma spašava ljude onako kako je to činio u “Chernobylu”, pa napetosti, kao ni njegovog prevelikog ega, ne nedostaje. Ipak, gorljivi obožavatelji Asimovog djela kažu da je dramaturška intervencija bila nužna, ali i pretjerana. U originalu nije bilo puno ženskih likova, a najveće zamjerke idu u pravcu činjenice kako se roman i njegova televizijska verzija nakon druge epizode više ne mogu ni podvesti pod istu priču.

Zanimljivo je da se kći Isaaca Asimova, Robyn Asimov, pojavljuje u ulozi izvršne producentice na projektu. Danas u objavljene prve dvije epizode iz serijala, “The Emperor’s Peace” i “Preparin’ to Live”, dok će treća pod nazivom “The Mathematician Ghost” biti objavljena 1. oktobra.

Serija “The Foundation” dokazuje dvije aktuelne holivudske činjenice. Jedna govori o potpunoj krizi ideja i potrebi producenata da na osnovu recikliranja dolaze do novca, a druga da medij televizije sve više izaziva film, donoseći priče koje film više nije u stanju ispričati. Međutim, ono što se nikako ne mijenja jeste činjenica da je otpor obično način da čovjek (ili čitave nacije) prežive i izbjegnu uništenje. Ovo je hiljadugodišnja saga koja prati prognane, one kod kojih će se probuditi inat i biti jedino oružje za spas Galaktičkog Carstva.

Inače, Apple TV + ove jeseni donosi niz serijskih uzdanica. Između ostalog, tu je i druga sezona zapaženog “The Morning Showa” s Jennifer Aniston, s kojim su i krenuli u osvajanje televizijskog tržišta, kao i druga sezona distopijske serije “See”. Od “Fondacije” se očekuje da Apple TV+ predstavi ravnopravnim mnogo većim igračima streminga.

(Klix)

Exit mobile version