Site icon olovka.info

Obilježeno 78 godina od oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu FOTO

U Doboju je danas obilježeno 78 godina od oslobođenja grada od fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu.

U Memorijalnom kompleksu gradskog parka Narodnih heroja u Doboju položeni su vijenci i odata počast poginulim borcima i civilima.

Vijence su kod Spomen-kosturnice gdje su tijela 184 boraca Narodnooslobodilačkog
rata i civila, položili predsjednik Skupštine grada Srećko Rekanović, zamjenik gradonačelnika Slavko Kovačević, te delegacije Udruženja antifašista i boraca SUBNOR-a Doboj i dobojskog odbora SDP-a.

Rekanović je ukazao na istorijske okolnosti koje su dovele do oslobođenja ovog grada, napomenuvši da u Spomen-kosturnici počiva pet narodnoj heroja i strijeljanih 111 ustanika, kao i posmrtni ostaci njegovog pradjeda i bliže familije.

Predsjednik Udruženja antifašista i boraca SUBNOR-a Doboj Novak Radojčić podsjetio je da su na današnji dan prije 78 godina, sa prostora Teslića nadirala 53. “Đurinova” divizija, a sa prvca Becnja, Ozrena i Lipca 45. brigada i 24. Šumadijska brigada.

On je podsjetio na represivni sistem u tadašnjem Doboju, dirigovanom od rimokatoličkog sveštenika Dragutina Kambera koji je bio kotarski povjerenik.

Radojčić je ukazao na potrebu da se spomenici na ta vremena obnove i sačuvaju od zaborava. “Naša je obaveza da ih se sjećamo”, rekao je Radojčić.

Skupu su prisustvovali i predstavnici potomaka učesnika borbi, od kojih je Živojin Starčević podsjetio na ratne priče njegovog oca Ostoje koji je bio pripadnik Istočnobosanske brigade.

U Narodnooslobodilačkom ratu poginulo je 695 boraca sa dobojskog područja, a u ustaško-fašističke logore odvedena su i ubijena 642 borca i civila.

Zbog geostrateškog značaja, Doboj je tokom Drugog svjetskog rata bio uporište njemačkih, legionarskih, te ustaško-domobranskih snaga, protiv kojih se narod dobojskog kraja borio sve do oslobođenja, 17. aprila 1945. godine.

U kripti Spomen-kosturnice nalaze se posmrtni ostaci i 111 ustanika, od kojih je 110 Srba, koje je ustaški prijeki sud u Doboju 1941. godine osudio na smrt i strijeljao. 

/SRNA/

Exit mobile version