Site icon olovka.info

Obilježen 17. april – Dan oslobođenja Doboja u II Svjetskom ratu

dan oslobođenja doboja

Povodom 17. aprila Dana oslobođenja Doboja od fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu, na spomen kosturnicu u Gradskom parku položen je vijenac i odata počast poginulim borcima i civilima.

Predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Dugog svjetskog rata grada Doboja Novak Radojčić izjavio je da je to jedan od najznačajnijih datuma u modernoj istoriji grada Doboja.

On je rekao da se jedan ovakav datum u svojoj istoriji obilježavanja dugoj 75 godina nikad nije obillježio na jedan ovako skroman i specifičan način, zbog situacije uzrokovane virusom korona.

-Mislim da je ovo samo jedna trenutna pošast i zlo koje će proći jer su naši oslobodioci grada Doboja i antifašisti u svom bogatom četvorogodišnjem vojevanju izvojevali mnogo teže i slavnije bitke. Mi smo sigurni da kada sve ovo prođe da će se sljedeći datumi iz kalendara obilježavanja značajnih datuma i događaja iz perioda Drugog svjetskog rata, obilježavati onako kako to i dolikuje. Praktično na završetku Drugog svjetskog rata borci slavne Crvene armije zajedno sa jugoslovenskim partizanima oslobađaju grad po grad. Nakon oslobođenja Beograda u oktobru 1944. godine došli su na red i drugi gradovi u okruženju. Mi u Doboju smo imali tu sreću da je to bilo 17. aprila 1945. godine i tad praktično počinje oslobođenje i razvoj Doboja kao modernog grada – izjavio je Novak Radojčić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Dugog svjetskog rata grada Doboja.

Novak Radojčić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Dugog svjetskog rata grada Doboja

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Exit mobile version