Site icon olovka.info

Novoizabrani članovi Predsjedništva preuzeli dužnost; Prva predsjedavajuća Željka Cvijanović (VIDEO)

željka cvijanović predsjedništvo bih

Novoizabrani srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović, bošnjački Denis Bećirović i hrvatski Željko Komšić položili su danas svečanu zakletvu i preuzeli dužnost na Konstitutivnoj sjednici u Sarajevu.

Prethodno im je predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović uručio sertifikate.

Cvijanović je istakla tokom govora na inauguraciji da je od presudnog značaja za BiH da se dosljedno uvažava Dejtonski sporazum i ustavna struktura.

Čast mi je što imam priliku da vam se obratim, prvi put u svojstvu srpskog člana, a ujedno i Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Na ovu odgovornu funkciju sam, kao što je poznato, izabrana od strane građana Republike Srpske, kojima na samom početku želim da izrazim zahvalnost za ogromnu podršku i ukazano povjerenje. Na proteklim izborima oni su mi dali mandat da u Predsjedništvu BiH zastupam njihove interese i branim ustavnu poziciju kako Republike Srpske, tako i BiH – navela je Cvijanović.

Bećirović je naveo da će regionalna saradnja biti jedan od primarnih interesa, što je ujedno i važan preduslov za integraciju BiH u EU.

Dobri odnosi sa susjedima garantuju mir, stabilnosti, investicije, rast turizma i svaku drugu saradnju – rekao je Bećirović .

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da će se i u naredne četiri godine u Predsjedništvu zalagati za “nastavak NATO i EU integracija BiH”.

Uložiću sve potrebne napore kako perspektiva članstva BiH u EU ne bi bila trajno uništena – najavio je Komšić navodeći i da je “članstvo BiH u NATO primarni spoljnopolitički cilj”.

Ovo je osmi saziv Predsjedništva u postdejtonskoj BiH, a prvi u kome će žena obavljati funkciju kolektivnog šefa BiH. Prva predsjedavajuća Predsjedništva BiH prema rotaciji biće Cvijanovićeva.

/RTRS/

Exit mobile version