Site icon olovka.info

Novi test krvi sa velikom preciznošću može otkriti rak jajnika

karcinom jajnika

Novi test krvi za otkrivanje karcinoma jajnika mogao bi po prvi put da ponudi revolucionaran način da se bolest otkrije pre nego što pređe u potencijalno smrtonosne stadijume.

Novi test krvi bio je 91 odsto tačan u otkrivanju seroznog karcinoma jajnika visokog stepena (HGSOC), inače najčešći tip raka jajnika, pokazali su rezultati objavljeni ovog meseca u časopisu Clinical Cancer Research.

Serozni karcinom jajnika visokog stepena u početku raste sporo

Serozni karcinom jajnika visokog stepena (HGSOC) ima petogodišnju stopu preživljavanja od 40 odsto ili još manje, kada se dijagnostikuje u kasnijim fazama, istakli su autori studije napominjući da je bolest uznapredovala iz stadijuma I kod oko 85 procenata žena u vrijeme postavljanja dijagnoze.

Biopsije nisu opcija u dijagnostici ove vrste raka, a većina pacijentkinja nema simptome. Novi test bi mogao da pomogne lekarima da odluče o tretmanima, na primjer, da li bi hemoterapija bila od pomoći prije operacije, a takođe bi mogao da pomogne hirurzima da preciziraju može li se izvesti operacija na kancerogenoj ili benignoj masi. Vjeruje se da serozni karcinom jajnika visokog stepena u početku raste sporo, počinje od jajovoda, i može da prođe do 6,5 godina da stigne do jajnika. A kada do njih dođe počinje brzo da se širi.

Novi test krvi mogao bi da bude dostupan u roku 2 godine

Studija je uporedila uzorke krvi i tkiva zdravih žena i žena sa seroznim karcinomom jajnika visokog stepena, kao i pacijentkinja sa drugim zdravstvenim problemima kao što su rak materice ili karcinom grlića materice, kako bi se utvrdila tačnost testa, što uključuje mjerenje lažno pozitivnih i lažno negativnih stopa. Sve u svemu, istraživači su analizirali 59 uzoraka tkiva i 344 uzorka krvi.

Sljedeći korak je veća studija u okviru koje će se pratiti stotine pacijenata kako bi se potvrdili rezultati, a test bi mogao da bude komercijalno dostupan u roku 2 godine, navodi se u saopštenju Keck School of Medicine at the University of Southern California. Naučnici naglašavaju da novi test krvi ima potencijal da se koristi kao alatka za skrining raka jajnika u opštoj populaciji.

“Rano otkrivanje spasava živote. Ako možemo tačno da identifikujemo rak jajnika u ranoj fazi, možemo da promijenimo ishod bolesti i zaista povećamo stopu preživljavanja”, istakao je autor studije dr Bodour Salhia.

Exit mobile version