Site icon olovka.info

Nove investicije za izgradnju izvorišta pitke vode (FOTO)

Doboj planira, kako bi dugoročno obezbijedio dovoljne količine pitke vode, izgradnju novog izvorišta na području Osječana, odnosno Kožuha, rekao je direktor dobojskog “Vodovoda” Miloš Ilić.

Ilić je napomenuo da za potrebe vodosnabdijevanja grad raspolaže sa tri izvorišta – Rudanka, Luke i Pridjel, sa četiri visinska rezervoara kapaciteta 2.500 metara kubnih, te 30 bunara.

“Prosječna mjesečna potrošnja je 140.000 kubika ili 65 litara u sekundi. U ljetnom periodu potrošnja se povećava za do 20 do 30 odsto, a istovremeno se smanjuje izdašnost izvora, što otežava snabdijevanje”, rekao je Ilić novinarima.

On je naveo je da uz podršku Gradske uprave Doboj u dobojskom naselju Pridjel završen jedan bunar kapaciteta 19 litara vode u sekundi sa odličnim biohemijskim rezultatima i najavio da će za mjesec i po biti izgrađen i drugi bunar.

“Dugoročno su u planu investicije na dugoročnom snabdijevanju. Vjerovatno po tome kako predlažu stručnjaci, to bi bila i izgradnja jednog novog izvorišta na području Osječana, odnosno Kožuha čime bi snabdijevanje grada Doboja bilo riješeno za recimo ovaj vijek”, rekao je Ilić.

Prema njegovim riječima, Doboj raspolaže sa oko 133 kilometra vodovodne mreže i 40 kilometara kanalizacione mreže.

Ilić je ukazao na značaj racionalnog korištenja vode, zbog čega je i pozdravio današnju posjetu učenika Osnovne škole Vuk Stefanović Karadžić laboratoriji Vodovoda, da bi im se skrenula pažnja na značaj ekonomične upotrebe vode i njenog čuvanja od zagađenja.

Foto: rtvdoboj.org/ustupljenje fotografije

(SRNA)

Exit mobile version