Site icon olovka.info

Njemačkom gigantu treba 25.000 ljudi: Ni jezik ne moraju znati

posao dojče ban

Nacionalna željeznička kompanija Nemačke “Dojče ban” (DB) ove godine želi da zaposli 25.000 ljudi radnika.

Oko 9.000 radnika biće rasjpoređeno na radna mesta koja su nova i koja se tek uvode, navode njemački mediji, a prenosi Feniks magazin.

Prema riječima direktora DB-a, cilj je poboljšati kvalitet poslovanja, udvostručiti broj putnika i izvršiti generalni remont djelimično dotrajale infrastrukture.

Zapošljavanje novih radnika veliki izazov

Najavljeno zapošljavanje radnika je pravi izazov s obzirom na nedostatak kvalifikovanih radnika u Njemačkoj. Prema riječima direktora, “tržište rada postalo je čvršće i konkurentnije”.

U 2023. godina žele da zaposle sljedeće profile: 

Zaposlenima u “Dojče banu” nude se razne povlastice. Od proljeća nude olakšice za putovanja za vanbračne partnere svojih zaposlenih.

Engleski postaje radni jezik

“Dojče ban” je u 2022. otvorio oko 5.000 novih radnih mjesta. S obzirom na nedostatak radnika u Njemačkoj, firma će pokušati da dovede radnike iz inostranstva.

Njemački jezik koji je mnoge radnike iz inostranstva kočio pri zapošljavanju, čini se da neće biti potreban u određenim poslovima.

“U budućnosti će se sve više i više kvalifikovanih radnika dovoditi iz inostranstva, na primjer iz južne Evrope, mnogih balkanskih zemalja i Turske.

“U svakom slučaju, engleski je u porastu kao radni jezik, posebno u IT sektoru”, rekao je direktor “Dojče bana” za nemačke medije.

Exit mobile version