Site icon olovka.info

Njemačka zbog omikrona zatvara klubove i diskoteke?

njemačka zatvara diskoteke

Njemačka očekuje snažno širenje soja omikron virusa korona i razmatra uvođenje novih epidemioloških mjera. Savezna i pokrajinske vlade će se o tome konsultovati u utorak, ali vicekancelar Robert Habek (Habeck) ne očekuje potpuno zatvaranje.

Habek je rekao da svakako očekuje produžetak važenja dosadašnjih mera i uvođenje nekih dodatnih.

“Siguran sam da će se zatvoriti klubovi i diskoteke i da ćemo smanjiti kontakte u zatvorenom i za vakcinisane ljude,” rekao je u ponedeljak za radio Dojčlandfunk (Deutschlandfunk).

Habek pretpostavlja da će na sastanku u utorak “upravo to biti dogovoreno za januar.”

On kaže da potpuno zatvaranje, kakvo je predložio njegov stranački kolega Janoš Damen (Janosch Dahmen) iz Zelenih, nije neophodno.

Ne treba olako prihvatati prijedloge za potpunu paralizu privatnog i javnog života, upozorio je Habek koji je i ministar privrede.

“Ako budemo pametni, donećemo uravnotežene mjere.”

Damen, predstavnik Zelenih za zdravstvo, prethodno je izjavio za dpa: “S obzirom na izuzetno visoku prenosivost omikrona, vjerovatno nećemo zaobići zaključavanje poslije Božića.”

Stručni savjet koji je vlada nedavno formirala upozorio je ranije na mogućnost da se omikronom zaraze i oni koji su dva puta vakcinisani ili koji su već preležali kovid.

“A to može voditi eksplozivnom širenju,” naveo je savjet, dodajući da će bolnice u tom slučaju biti preopterećene.

Ministar zdravstva Karl Lauterbah (Lauterbach) je u nedelju isključio mogućnost novog zatvaranja prije Božića.

Foto: Klaus P. Rausch, Pixabay

(DPA)

Exit mobile version