Site icon olovka.info

Njemačka vraća oštre mjere, Bundestag uskoro o obaveznoj vakcini

njemačka mjere

Savezne i pokrajinske vlasti dogovorile su u četvrtak niz mjera za suzbijanje pandemije korona virusa, uključujući i oštra ograničenja kontakata, posebno nevakcinisanima, ali ne samo njima. Uz to, Bundestag će uskoro glasati o opštoj obavezi vakcinacije.

Paket mjera za cijelu Njemačku dogovorili su odlazeća kancelarka Angela Merkel, njen vjerovatni nasljednik Olaf Šolc i premijeri 16 pokrajina.

Pravilo 2G, dakle ulaz samo vakcinisanima i onima koji su preležali infekciju, važi u restoranima, kinima, pozorištima i drugim javnim mjestima za zabavu.

Tamo gde situacija to bude diktirala, moguće je nametanje pravila 2G plus, odnosno obaveznog testiranja vakcinisanih i izliječenih na ulazu.

2G važi i u prodavnicama, izuzev u onima za dnevno snabdijevanje, na primer hranom. Pravilo je na snazi svuda, bez obzira na učestalost infekcije, a za kontrolu su zadužene same prodavnice.

Uz to, vlasti znatno ograničavaju broj gledalaca na sportskim priredbama, na maksimalno 30-50 odsto kapaciteta. U zatvorene arene u svakom slučaju može da uđe najviše 5.000, a u otvorene 15.000 ljudi.

Privatna druženja u javnim ili privatnim prostorijama koje uključuje nevakcinisane osobe ograničena su na članove sopstvenog domaćinstva i najviše dva člana nekog drugog domaćinstva.

U okruzima sa sedmodnevnom učestalošću zaraze većom od 350 na 100.000 stanovnika privatne proslave i okupljanja su ograničena na najviše 50 učesnika u zatvorenom prostoru i 200 na otvorenom, uz 2G.

Najkasnije pri istoj stopi infekcije od 350, diskoteke i klubovi moraju da zatvore vrata. Đaci svih razreda tokom nastave moraju da nose maske.

Među odlukama sa sastanka je i dozvola zubarima, apotekarima i njegovateljima da ubuduće administriraju vakcinu, s tim da će za to naknadno biti donijet zakonski osnov.

Među zaključcima je i nalog saveznoj vladi da pokrene proces za uvođenje obaveze vakcinacije za zaposlene u određenim ustanovama, poput bolnica i staračkih domova.

Dokument takođe pozdravlja odluku da Bundestag što brže glasa o opštoj obavezi vakcinacije. Šolc je na prethodnom sastanku u utorak predložio glasanje po savjesti, bez partijskih naređenja, a obavezu vakcinacije za početak februara.

On je poslije sastanka obećao da će njegova vlada – koju Bundestag treba da izglasa iduće sedmice – amortizovati ekonomske posljedice mjera za suzbijanje pandemije. Prema njegovim riječima, svi postojeći oblici pomoći biće produženi do kraja marta 2022.

U nove instrumente pomoći spada i podrška popularnim božićnim vašarima, koji se održavaju u posljednje četiri sedmice pred Božić, a koji će uvođenjem 2G dobiti snažan udarac.

Na pitanje o 2G u prodavnicama, on je rekao da se ta odluka lako brani jer svi u Njemačkoj imaju mogućnost da se vakcinišu.

Merkelova, koja za nekoliko dana napušta politiku poslije 16 godina na vlasti, rekla je da bi kao poslanica glasala za opštu obavezu vakcinacije.

Uprkos kampanji za vakcinaciju, broj imunizovanih još nije dovoljan, rekla je, uz primjedbu da su političari očekivali snažniji dobrovoljan odziv pozivu građanima da se imunizuju.

(DPA)

Exit mobile version