Site icon olovka.info

Njemačka vlada odvaja 65 milijardi evra za ispomoć stanovništvu

njemačka pomoć stanovništvu

Njemačka vlada je predstavila novi paket mjera, sada vrijedan više od 65 milijardi evra za ispomoć stanovništvu opterećenom dramatičnim naletom poskupljenja.

“Prebrodićemo ovu zimu,” rekao je kancelar Olaf Šolc novinarima u nedelju ujutro, posle 18 sati pregovora koalicije socijaldemokrata (SPD), Zelenih i liberala (FDP) trajali su do nedjelje ujutro. 

Mjere treba da pomognu Nemačkoj da se stabilizuje posle udaraca pandemijske krize, i inflacije koju su podgrijale nestašice u privredi i poskupljenje energenata zbog rata u Ukrajini.

Uz Šolca, pred novinare su izašli lider Zelenih i FDP, Omid Nuripur i ministar finansija Kristijan Lindner. Sva trojica su naglasili zajedništvo Nemačke.

“Nemačka je ujedinjena u ovim teškim vremenima,” rekao je kancelar.

“Nećemo dozvoliti podjele i solidarno ćemo preživjeti ovu zimu,” rekao je Nuripur, dok je Lindner obećao da će vlada “uraditi sve”  da zemlja prebrodi nestašice.”

Mjere uključuju jeftinu kartu za lokalni javni prevoz, jednokratnu isplatu od po 300 i 200 evra penzionerima i studentima, veće invalidske i staračke beneficije i povećanje dječjeg dodatka.

Isplatu od 300 evra zaposlenima za  ispomoć sa računima za energiju koalicioni partneri su dogovorili još ranije. Uz to, vlada će uvesti kategoriju jeftine energije do određene potrošnje po domaćinstvu.

Paket mjera je za ispomoć “svim domaćinstvima, ali i penzionerima, studentima, učenicima i šegrtima,” navela je vlada u saopštenju.

Odluke su odmah izazvale kontroverze.

Na primjer, predsjednik Unije poslodavaca Rajner Dulger ih je opisao kao razočaravajuće. “Širenje socijalne države nije odgovor na poskupljenje energenata u svetu,” rekao je.

Istovremeno, predsednica Saveza nemačkih sindikata (DGB) Jasmin Fahimi (Zasmin) je paket mjera opisala kao “sveobuhvatno impresivan.”

/DPA/

Exit mobile version