Site icon olovka.info

Njemačka Ukrajini umjesto oružja nudi stotine miliona evra

članstvo Ukrajine u NATO

Njemačko “ne” izvozu oružja u Ukrajinu stoji, potvrdio je kancelar Olaf Šolc u ponedjeljak u Kijevu. Umjesto oružja, Njemačka nudi stotine milione evra druge pomoći. Šolc je u Kijev otputovao u kratku posjetu nastojeći da Ukrajini demonstrira njemačko savezništvo, a u utorak ima teško gostovanje u Moskvi.

Kancelar je predsedniku Volodimiru Zelenskom ponovio da Berlin ostaje pri odluci da ne isporučuje oružje u krizna područja, ali da razmatra može li Ukrajini dostaviti vojnu opremu poput uređaja za noćno osmatranje, uklanjanje mina i praćenje.

Istovremeno je najavio ubrzanu isplatu već odobrenog kredita od 150 miliona evra i još toliko dodatnog novca.

“Nemačka je potpuno na vašoj strani,” poručio je Šolc Ukrajincima.

Posjeta je prošla pod sve mračnijom senkom napetosti sa Rusijom koja se danima i nedeljama samo zaoštrava. “Ovo su ozbiljna vremena,” rekao je kancelar.

On u utorak putuje u Moskvu. Predsednika Vladimira Putina će pozivati da povuče “značajne korake” ka deeskalaciji, uz upozorenje da će napad na Ukrajinu imati “teške posledice” po Rusiju.

Šolc, međutim, nadalje odbija da u spisak sankcija zbog invazije uvrsti i nemačko-ruski gasovod Severni tok 2, kompletiran krajem prošle godine ali još bez upotrebne dozvole njemačkih vlasti.

Pojedini saveznici Njemačku kritikuju upravo zbog odbijanja da Ukrajini isporuči oružje i da Putina snažnije pritisne pitanjem gasovoda.

Rusija već dugo gomila vojsku na granici prema Ukrajini i zapad je sve zabrinutiji da planira invaziju.

Kremlj te optužbe odbacuje, ali insistira da NATO formalno i pravno odustane od širenja na istok i prijema Ukrajine u članstvo.

Šolc je u utorak naglasio da Rusija “prilično svojevoljno u problem ubacuje nešto što uopšte nije na dnevnom redu,” naime članstvo Ukrajine u NATO.

(DPA)

Exit mobile version