Site icon olovka.info

Njemačka ukinula ograničenja homoseksualnim davaocima krvi

homoseksualci doniranje krvi

Bundestag je u četvrtak glasovima poslanika vladine koalicije ukinuo propis koji je muškarcima homoseksualcima paušalno zabranjivao da doniraju krv. Novi zakon izričito navodi da seksualna orijentacija davaoca ne može biti osnov za odbijanje donacije.

Ranije smjernice Njemačke ljekarske komore su diktirale da muškarci koji su imali seks sa novim partnerom ili sa više njih, moraju sačekati četiri meseca pre donacije krvi. Odredba je služila smanjenju rizika od infekcije HIV.

Tri partije u vladi kancelara Olafa Šolca – njegovi socijaldemokrati (SPD), Zeleni i liberali – su u koalicioni sporazum krajem 2021. ugradili obećanje da će tu praksu okončati.

“Ta diskriminacija nema nikakav naučni osnov,” rekla je poslanica SPD Hajke Engelhart (Heike Engelhardt). “Šteta što u 2023. još moramo da se borimo sa takvim predrasudama.”

Doduše, i izmijenjeni zakon dozvoljava “odbacivanje pojedinih voljnih donatora na osnovu njihovog seksualnog ponašanja.”

Bundestag je istovremeno ukinuo i dozvoljenu starosnu granicu davaoca krvi sa od 65 do 75 godina, zavisno od pokrajine, i odluku o tome može li neko stariji da donira krv prepustio lekarima.

/DPA/

Exit mobile version