Site icon olovka.info

Nevjerovatna trka u Abu Dabiju, Maks Verstapen novi šampion Formule 1! VIDEO

verstapen šampion formule 1

Nizozemski vozač Max Verstapen je osvojio svoju prvu titulu prvaka Formule 1.

Verstapen je u odlučujućoj utrci u Abu Dabiju danas slavio i na taj način u posljednjoj utrci stigao do svoje prve titule u Formuli 1.

Maks je krenuo sa prve startne pozicije u svom Red Bulu, no vozač Mercedesa Luis Hamilton ga je odmah prestigao i preuzeo prvo mjesto.

Odmah je uslijedio i prvi incident kada je došlo do kontakta između Verstapena i Hamiltona, no sudije su odlučile da ne bude istrage incidenta, nikakvih kazni pa je Hamilton ostao u vodstvu.

Hamilton je rutinski vodio, a jedno od uzbuđenja se desilo kada su vozači išli na zamjene guma. Verstapen je prvi promijenio gume u 13, a potom i Hamilton u 14. krugu.

Red Bull je odlučio ostaviti drugog vozača Serhija Pereza na stazi koji je uspio usporiti Hamiltona i “skinuti” mu tri sekunde.

Verstapen je 21 krug prije kraja iskoristio virtuelno vozilo bezbjednosti, te je na svježim gumama želio prestići Hamiltona.

Kada ni to nije pomoglo Nizozemcu, dobio je novi “poklon” u vidu sigurnosnog vozila koje je izašlo na stazu pet krugova prije kraja nakon što je Nicholas Latifi sa svojim Williamsom zabio u zid.

Verstappen je otišao po meke gume i čekao je samo nastavak utrke kako bi imao šansu prestići Hamiltona.

To je i učinio u posljednjem krugu, te desetim trijumfom ove sezone stići do titule sa osam bodova prednosti nad drugoplasiranim Hamiltonom i prekinuo dominaciju Britanca od četiri uzastopne titule.