Site icon olovka.info

Netflixov dokumentarni film “Seaspiracy” otkriva mračne tajne ribarske industrije TRAILER

dokumentarac seaspiracy

Netflix je prije nekoliko dana objavio dokumentarac “Seaspiracy”, koji predstavlja svijet okeana na novi način, ali iznosi i šokantne optužbe protiv čelnika komercijalnog ribolova, uključujući korupciju, zataškavanje, pa čak i ropstvo.

Reditelj Ali Tabrizi u filmu služi kao vodič i strastveni pripovjedač, a dok putuje iz Azije u Evropu, trudi se da svako naredno otkriće predstavi šokantnije od prethodnog.

Ono što započinje kao priča proučavanja okeana postaje obilazak brojnih karika u lancu uništenja morskog života, od otkrivanja korupcije, miliona ubijenih morskih pasa pa do slučajnog pronalaska zaštitarskih organizacija za koje Tabrizi sugeriše da su motivirane profitom.

Priča filma nas vodi od Japana preko Francuske zatim Skandinavije do Afrike, otkrivajući načine na koje ljudi crpe resurse iz mora i okeana.

Započinje tematizacijom komercijalnog lova na kitove, koji je legalan u određenim zemljama svijeta, a nastavlja analizom prakse lova nekih od najvećih i najmanjih bića u moru, postavljajući pitanje budućnosti života i opstanka na planeti.

Tabrizi većinom raspravlja s aktivistima, tako da je ovo uglavnom dokumentarac čiji je fokus manje na ispitivanju svakog ugla situacije, a više na šokantnim detaljima neugodnih i spornih saznanja koja su otkrivena prilikom snimanja.

Film je izazvao brojne reakcije na društvenim mrežama čiji su korisnici komentarisali kako su šokirani uvidom u ribarsku industriju i saznanjima o morskom svijetu uopšte.

Exit mobile version