Site icon olovka.info

Nastavljeno suđenje za sumnjivu nabavku respiratora, optuženi stigli raspoloženi i nasmijani

Fahrudin Solak

U Sudu BiH jutros je nastavljeno suđenje u predmetu “Respiratori”, u kojem su optuženi Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i Jelka Milićević.

Prije dva dana ponovo je svjedočio vještak Ismet Suljević, koji je još jednom ponovio da kupljeni respiratori nisu pogodni za kovid pacijente na intenzivnoj njezi.

Pitanja za Suljevića je imao optuženi direktor Srebrene maline Fikret Hodžić, te njegova advokatica Mirna Avdibegović.

Hodžić je osoba koja je kupila sporne respiratore za potrebe Federacije BiH tokom pandemije. On je još jednom pitao vještaka, penzionisanog anesteziologa, da li je siguran u to da su respiratori neinvazivni te ga je, više retorički, upitao koji mu je motiv da tvrdi drugačije od onoga što tvrde proizvođač i drugi “relevantni ljudi”.

“Motiv ne postoji. Govorim ovdje na osnovu nauke. Nađite mi jednog ozbiljnog i poštenog stručnjaka koji će reći da je ova mašina ravna ‘Eviti'”, rekao je vještak, aludirajući na respiratore koji se odranije koriste na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Pojašnjavajući kvalitet respiratora, Suljević je rekao:

“Ako uzmemo kompletnu upotrebnu vrijednost, ne može biti upotrijebljen u intenzivnoj njezi za srednje teške i teške pacijente. Ta mašina je daleko od invazivne… Ne znači da je invazivna ako se može koristiti u transportu. Ja ne prihvatam da je ovo invazivna mašina u onom smislu u kojem meni treba na intenzivnoj njezi”.

Za zloupotrebe prilikom nabavke ovih respiratora u vrijednosti 10,5 miliona KM optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, direktor firme F. H. Srebrena malina Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

(Klix)

Exit mobile version