Site icon olovka.info

Nakon Poljske i Švedska otkazala baraž za SP: Nemoguće je danas igrati protiv Rusije

fudbalska reprezentacija švedske

Švedski fudbalski savez ozvaničio je da neće igrati plejof za odlazak na Svjetsko prvenstvo ukoliko dođe do utakmice protiv Rusije bez obzira gdje se on trebao igrati.

Fudbalski savezi zemalja koje su trebale igrati plejof u Rusiji su planirali otkazati odigravanje utakmica koje će nam donijeti i posljednje učesnike Svjetskog prvenstva u Kataru, a danas su dvije od njih tri donijele zvaničnu odluku.

Nakon što je Fudbalski savez Poljske otkazao učešće u baražu i utakmicu protiv Rusije, isto je učinila Švedska čiji je rival Češka Republika u polufinalu baraža.

“Fudbalski savez Švedske odlučio je da neće igrati mogući plejof meč protiv Rusije bez obzira gdje se igrao. Takođe, pozivamo FIFA-u da otkaže plejof mečeve u martu u kojima Rusija učestvuje”, saopšteno je iz krovne kuće švedskog nogometa.

Odluka je obrazložena riječima da je Rusija izvela nepravednu invaziju na Ukrajinu.

“Ilegalna i duboko nepravedna invazija na Ukrajinu trenutno onemogućuje odigravanje utakmice s Rusijom. Stoga, pozivamo FIFA-u da odluči da se utakmice plejofa u kojima Rusija sudjeluje budu otkazane. Bez obzira šta FIFA odluči, mi nećemo igrati protiv Rusije”, rekao je predsjednik Fudbalskog saveza Švedske Karl-Erik Nilson.

Podsjetimo, Rusija je trebala biti domaćin polufinalnih i finalnog susreta baraža za Svjetsko prvenstvo. Polufinala su spojila na jednoj strani Rusiju i Poljsku, a na drugoj Švedsku i Češku. Jedna od tih selekcija trebala je naći svoje mjesto na Mundijalu u Kataru.

Exit mobile version