Site icon olovka.info

Nakon Moskviča Rusi planiraju oživjeti i proizvodnju Volge

volga

Nakon što je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin sredinom maja najavio kako će se u fabrikama kojima je upravljao Renault nastaviti proizvodnja automobila pod kultnim imenom Moskvič, Rusi su najavili povratak i drugih brendova automobila koji se vežu za prošlost.

Naime, ministar industrije i trgovine Ruske Federacije Denis Manturov izjavio je kako se razmišlja o oživljavanju marki automobila koje su bile popularne u sovjetskom periodu.

“Kolege imaju planove da ponovno pokrenu proizvodnju automobila pod brendom Volga ili Pobeda”, rekao je ministar.

Volga – automobil koji je bio popularan u sovjetskom periodu (Foto: EPA-EFE)

Iako nije precizirao mogući datum početka proizvodnje, Manturov je pojasnio kako se ovi automobili mogu proizvoditi u Nižnjem Novgorodu, ali i na drugim lokacijama širom Ruske Federacije.

Kada je riječ o odlasku Renaulta iz Rusije i pokretanju proizvodnje Moskviča, Manturov je naglasio kako je odluka francuskog proizvođača automobila prije svega rezultat kolapsa logistike koji je uslijedio nakon uvođenja sankcija Rusiji.

“Globalno gledano, Renault mora snositi teret održavanja AvtoVAZ-a i Avtoframosa na duži period, za razliku od drugih proizvođača koji su najavili da će osigurati isplatu plata zaposlenicima u tim preduzećima”, rekao je ministar Manturov.

Automobil “Pobeda”

Inače, automobil pod markom GAZ-M-20 Pobeda proizvodio se u automobilskoj fabrici Gorki od 1946. do 1958. godine. Ukupno je proizvedeno više od 240 hiljada automobila pod ovim imenom.

S druge strane, automobili pod markom Volga počeli su se proizvoditi 1956. godine. Nakon raspada Sovjetskog Saveza, GAZ je pokušao obnoviti proizvodnju, a 2008. godine počela je proizvodnja automobila Volga Siber.

Ipak, ovim automobilom Rusi nisu bili naročito oduševljeni te je njegova proizvodnja smanjena dvije godine kasnije, a pogon u Nižnjem Novgorodu fokusirao se na proizvodnju komercijalnih vozila.

Exit mobile version