Site icon olovka.info

“Nadamo se da nije zbog sujete” Sindikat uprave pozdravio odluku Saveza sindikata Srpske

sindikat regres

Sindikat uprave Republike Srpske pozdravlja odluku budžetskih sindikata iz Saveza sindikata RS da im se pridruže u inicijativi koju su pokrenuli, a koja se odnosi na vraćanje topolog obroka i regresa za radnike u javnom sektoru.

Drago nam je što su danas budžetski sindikati koji djeluju u okviru Saveza sindikata RS donijeli odluku da podrže inicijativu koju je pokrenuo Sindikat uprave RS sa ciljem vraćanja prava na naknadu toplog obroka i regresa kroz “raspakivanje” zakona o platama. Kao što je poznato Sindikat uprave RS je još u maju na sjednici Skupštine Sindikata uprave usvojio određene odluke sa ciljem vraćanja prava na naknade toplog obroka i regresa, te je sa tim u vezi preduzeo niz aktivnosti po tom pitanju. Podsjećamo da je Savez sindikata RS 2007. godine dao saglasnost na usvajanje zakonskih rješenja kojima su ukinuta prava na naknadu toplog obroka i naknadu regresa za preko 55.000 zaposlenih – saopšteno je iz sindikata čiji je predsjednik Božo Marić.

U prethodnom periodu Sindikat uprave RS je obavio razgovore sa poslaničkim klubovima, resornom ministarkom, a prije nekoliko dana i sa predsjednikom Vlade RS na ovu temu “kako bi se ispravila ova nepravda”.

Prije nekoliko dana mi smo uputili poziv i svim sindikatima koji predstavljaju zaposlene čija primanja se uređuju zakonima o platama da organizujemo jedan zajednički sastanak, jer se naša inicijativa odnosi i na radnike koje oni predstavljaju. Na sastanak su pozvani sindikati koji djeluju samostalno, oni koji djeluju u okviru Konfederaciji sindikata RS i oni koji djeluju u okviru Saveza sindikata RS, vjerujući da smo svi na istom zadatku, a to je vraćanje toplog obroka i regresa onim radnicima koji su diskriminisani u odnosu na radnike koji imaju pravo na naknade toplog obroka i regresa. Ono što je simptomatično je da su sindikati iz Saveza sindikata ovaj sastanak organizovali tek nakon što im je Sindikat uprave RS u ponedjeljak uputio poziv za zajednički sastanak. Iskreno se nadamo da to nije samo zbog sujete, već da je to iskreno sindikalno opredjeljenje njihovih rukovodstava i organa – saopštio je Sindikat uprave RS.

Ipak, kako kažu, svi smo svjedoci da se to nije javno isticalo ni sa jedne sindikalne adrese, osim sa adrese Sindikata uprave RS, Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS i Sindikata medicinskih sestara i tehničara RS.

Bez obzira na sve, drago nam je što su naši zahtjevi dobili podršku i ostalih budžetskih sindikata iz Saveza sindikata, jer nama je cilj da se ispravi dugogodišnja nepravda prema 55.000 zaposlenih u javnom sektoru Republike Srpske koji nemaju topli obrok i regres, a za koju je zaslužan upravo Savez sindikata RS – navode u saopštenju.

Exit mobile version