Site icon olovka.info

Na području dobojske filijale FZO RS izdato 156.180 elektronskih zdravstvenih kartica

elektronske zdravstvene knjižice

Na području devet lokalnih zajednica u nadležnosti dobojske Filijale Fonda zdravstvenog osiguranja do sada je izdato 156.180 elektronskih zdravstvenih kartica za oko 152.000 osiguranika, rečeno je Srni u Fondu, iz kojeg su pozvali građane koji još nisu preuzeli karticu da to učine do kraja godine jer od 2024. bez kartice više neće biti moguće pristupiti elektronskom kartonu pacijenta, niti u apoteci podići lijek na recept.

Najveći broj izdatih kartica, 52.700, je u dobojskoj Poslovnici Fonda, zatim u poslovnicama Teslić 31.000, Modriča 21.050, Derventa 20.830, Brod 10.380 i Šamac – 10.100, te ekspoziturama Petrovo 5.100, Stanari 5.000 i Vukosavlje 20.

U međuvremenu je 4.180 isporučenih kartica poništeno po različitim osnovama – izgubljene, oštećene, promijenjeni lični podaci.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske su napomenuli da će se od 1. januara u zdravstvenim ustanovama Srpske zdravstvena zaštita isključivo ostvarivati na osnovu elektronske kartice osiguranika.

“U slučaju da kartica nije još izrađena treba podnijeti zahtjev za izradu kartice. Dok ne dobiju karticu koriste potvrdu koju im izdaju poslovnice prilikom podnošenja zahtjeva za izradu kartice”, pojasnili su iz Fonda i istakli da elektronske zdravstvene kartice više nemaju rok važenja.

Osigurana lica koja imaju kartice, ranije izrađene na kojima je naznačen rok važenja, mogu da ih koriste i nakon isteka naznačenog roka, sve dok imaju utvrđen status osiguranog lica u obaveznom zdravstvenom osiguranju, navedeno je iz Fonda.

Fond zdravstvenog osiguranja snosi troškove izrade prve elektronske kartice, a u slučaju potrebe za izradom nove usljed promjene ličnih podataka, gubitka ili oštećenja kartice i slično troškove treba da snosi osiguranik.

U slučaju promjene ličnih podataka, osigurano lice je dužno da u roku od 15 dana to prijavi nadležnoj poslovnici Fonda i podnese zahtjev za izdavanje nove kartice. Dok ne bude izrađena kartica, osiguranom licu se izdaje potvrda o zdravstvenom osiguranju.

U slučaju gubitka, krađe ili oštećenja kartice osigurano lice to treba da prijavi nadležnoj poslovnici Fonda kako bi kartica bila poništena i izbjegnute eventualne zloupotrebe.

Kada osiguranik ostvari pravo na zdravstveno osiguranje u drugoj zemlji, kod drugog nosioca osiguranja, zdravstvenu karticu treba da vrati Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Korištenje elektronske zdravstvene kartice omogućeno je zahvaljujući projektu Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema /IZIS/ u Republici Srpskoj koji, osim e-kartica, podrazumijeva i elektronski zdravstveni karton, elektronske uputnice, recepte, nalaze.

IZIS podrazumijeva potpunu integraciju, odnosno informacionu uvezanost svih ustanova i institucija zdravstvenog sistema Srpske.

/SRNA/

Exit mobile version