Site icon olovka.info

Na području Doboja proces ekshumacije se vrši pod nadzorom Tužilaštva BiH

doboj ekshumacija

Istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine nalazi se na terenu i sa postupajućim tužiocem koordiniše aktivnostima ekhumacije posmrtnih ostataka.

Na lokalitetu Miljkovac, na području Grada Doboja, počeo je proces ekshumacije koji koordiniše istražitelj Tužilaštva BiH.

Ekshumacija na mjesnom groblju u dobojskom prigradskom naselju Miljkovac započela je jutros nakon što su prije nekoliko dana lokalni radnici, kopajući mezar za preminulu ženu, naišli na posmrtne ostatke najmanje jedne osobe.

Kako su rekli iz Instituta za nestale osobe, radovi na pripremi mezara su obustavljeni, nadležni organi su obaviješteni, te je za danas zakazana ekshumacija na ovom lokalitetu. Na kosturu je bilo vidljivo da je osoba koja je tu sahranjena bila vezana kablom oko vrata i nogu.

“Pretpostavlja se da bi se u ovom slučaju moglo raditi o žrtvi nastradaloj 1992. godine u ovom mjestu. Nakon ekshumacije pronađeni posmrtni ostaci će biti prebačeni u kosturnicu u Odžaku radi kriminalističko-tehničke i sudskomedicinske obrade, kao i izuzimanja koštanih uzoraka radi DNK analize i utvrđivanja identiteta žrtve”, kazali su u Institutu za nestale osobe.

Na terenu se nalazi ljekar patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, ICMP BiH, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski službenici PU Doboj, koji osiguravaju lokaciju.

Identitet žrtve kojoj pripadaju posmrtni ostaci biće utvrđivan daljom sudsko-medicinskom obradom i putem DNK analize, saopšeno je iz Tužilaštva BiH.

(Klix)

Exit mobile version