Site icon olovka.info

Na dobojskoj regiji upisana 1.133 prvačića, za 15 manje nego prošle godine

ljubiša blagojević doboj

Na području Aktiva direktora osnovnih škola regije Doboj, koji obuhvata 26 osnovnih škola, u prve razrede upisana su 1.133 učenika – 15 manje nego u školskoj 2022/23. kada ih je bilo 1.148, izjavio je predsjednik ovog aktiva Ljubiša Blagojević.

Blagojević je rekao novinarima da će se broj upisanih učenika promijeniti do septembra, odnosno početka školske godine s obzirom na praksu da pojedini roditelji prijave za upis dostavljaju i nakon predviđenog roka.

On je istakao da su i u ovom roku uočene oscilacije sa upisom đaka u prve razrede u pojedinim područnim školama.

“Dešavalo se i do sada da u nekoj područnoj školi nemamo prvačića za tu školsku godinu ali ih sljedeće godine bude pet do šest. To su uglavnom škole koje već sada rade u kombinovanim odjeljenjima”, izjavio je Blagojević.

Blagojević, koji je i direktor dobojske Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić” uputio je apel roditeljima da bez objektivnih razloga ne upisuju djecu iz područnih u gradske škole.

“U situaciji sam da u centralnoj školi imamo upisano 125 prvačića. To je pet odjeljenja, a zbog tih pet učenika /iz prigradskog područja/ ja sam prisiljen da u područnoj školi pravim kombinacije”, rekao je Blagojević.

On je istakao da su uslovi za izvođenje nastave skoro jednaki u područnim i gradskim školama i naveo da je u proteklih pet godina samo za infrastrukturnu rekonstrukciju i toplifikaciju objekta područne škole u Kostajnici obezbijeđeno 50.000 KM, a u kojoj su u prvi razred upisana dva prvačića od predviđenih šest, jer su roditelji četiri učenika prebacila u gradsku.

U informaciji o upisu učenika za 2023/24. godinu, u Doboju u prvi razred u devet osnovnih škola upisana su 462 učenika, što je za 13 đaka više nego u prethodnoj školskoj godini, dok u tri područne škole nije bilo upisanih prvačića.

Upisanih prvačića nije bilo u područnim školama u Bušletiću i Čivčijama Osječanskim, koje pripadaju Osnovnoj školi “Radoje Domanović” iz Osječana Gornjih, te područnoj školi u Gornjoj Paležnici koja pripada OŠ “Petar Kočić” iz Sjenine Rijeke.

Sa po jednim upisanim đakom je pet područnih škola, po dva su upisana u četiri područne škole, a po tri učenika u pet područnih škola.

U informaciji se ukazuje na tendenciju da područne škole koje imaju malo upisanih učenika, nastavu moraju izvoditi u kombinovanim odjeljenjima, kao i na eventualno gašenje onih sa po jednim ili dva upisana đaka.

Iz Gradske uprave Doboj rečeno je Srni da su nadležnom Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti dostavljena 54 zahtjeva za promjenu upisnog područja za upis djeteta u prvi razred za školsku 2023/24. godinu.

Od tog broja, 15 zahtjeva se odnosi na promjenu upisnog područja sa ruralne sredine u gradsku, a 39 zahtjeva za promjenu upisnog područja među gradskim školama.

Najčešći razlozi koji su navedeni u zahtjevima za promjenu upisnog područja su promjena adrese prebivališta, lakša organizacija odvođenja i dovođenja djece u školu, starije dijete pohađa istu školu, blizina stanovanja bake i deda školi, mogućnost korištenja produženog boravka,te preseljenje u grad.

U školskoj 2022/23. godini na području grada Doboja u prve razrede osnovnih škola upisano je ukupno 449 učenika /229 dječaka i 220 djevojčica/, za 47 manje nego u školskoj 2021/22. godini kada ih je bilo 492 /247 dječaka i 245 djevojčica/.

U školskoj 2019/2020. godini upisano je ukupno 524 učenika.

/SRNA/

Exit mobile version