Site icon olovka.info

Mud(r)ijada u selu Lunjevica: Danas proslava punoljetstva praznika “bijelih bubrega” VIDEO

bijeli bubrezi

Osamnaesto svjetsko prvenstvo u pripremanju kulinarskih specijaliteta od najintrigantnijeg dijela životinjskog tijela održava se 3. i 4. septembra u mjestu koje je dobilo ime po brojnim pticama lunjama.

Svjetsko prvenstvo u pripremi jela od bijelih bubrega, čuvena “Mudrijada”, održava se 2. i 3. septembra u selu Lunjevica kod Gornjeg Milanovca. Ustanovljena u oktobru 2004. godine, kao parodija na najezdu raznih “ijada” krajem 20. vijeka, prva Mudrijada održana je u selu Drenova pored Savinca. Ove godine, manifestacija slavi punoljetstvo u Lunjevici, gde će se održavati i ubuduće, prenosi portal organizatora ballscup.

Istorijat “Mudrijade

Idejni tvorac i organizator “Mudrijade” je Ljubomir Erović koji je od 2004. godine bio domaćin ovog jedinstvenog festivala gurmanluka, kreativnosti, druženja i odvažnosti. “Otac Mudrijade” nažalost više nije sa nama, ali je njegovo djelo nastavila kćerka Jovana.

Iako je 3. septembar glavni dan takmičenja, ekipe su se okupile već u petak, 2. septembra. Formiran je Mudristički kamp, organizovano je druženje sa mališanima i sugrađanima, uređenje Lunjevice i sadnja drveća, uz bogat muzički program.

Mud(r)oboj počinje u subotu, pripremom namirnica i postavljanjem kotlića i roštilja, zvanično u 12 sati. Žiri će proglasiti pobjednika u popodnevnim satima (19h). Od 17 do 19 sati, svi zainteresovani će moći učestvovati u Hajdučkom specijalu, takmičenju u raznim sportsko-rekreativnim disciplinama. Nakon proglašenja pobjednika i dodjela nagrada, slijedi druženje ljubitelja bijelih bubrega, do sitnih sati.

18. Mudrijada u selu Lunjevica

Žiri i nagrade

O izboru najboljeg jela od bijelih bubrega odlučuje žiri, sastavljen od specijalnih gostiju iz Srbije i inostranstva: kuvara, gurmana, novinara, umjetnika i poznatih ličnosti. Nagrada za prvo mjesto je kotlić sa stalkom, drugoplasirana i trećeplasirana ekipa će dobiti bakrač. Na “Mudrijadi” se dodeljuju i nagrade za pobjednike u sportskim disciplinama i specijalne nagrade van konkurencije, poput titule Ballsiest person of the year za hrabrost ili delo učinjeno za dobrobit čovečanstva.

Organizacija “Mudrijade”

Projekat UG “Mudrijada – Ljubomir R. Erović” podržale su Opština Gornji Milanovac i Mjesna zajednica Lunjevica. Podršku manifestaciji dali su i Turistička organizacija, Kulturni centar i Crveni krst Gornjeg Milanovca, JKP Gornji Milanovac i JP za izgradnju Opštine G. Milanovac.

“Mudrijadu” su finansijski i logistički pomogle i brojne privredne organizacije i kompanije ovog kraja koje su obezbijedile nagrade pobednicima u kuvanju i takmičarima revijalnog dijela događaja.

https://olovka.info/wp-content/uploads/2022/09/1280x720-Mudrijada-selo-Lunjevica-Uskoro-proslava-punoletstva-praznika-belih-bubrega-olovka.mp4
18. Mudrijada – takmičenje u spravljanju bijelih bubrega

Pravila za pripremu jela

Šesnaest različitih vrsta životinja “donira” svoje bijele bubrege u kulinarske svrhe. Iako najveća količina “materijala” dolazi od divljih svinja i bikova, pripremaju se i bijeli bubrezi magarca, ovna, jelena, zeca, pijetla, kengura, noja, ajkule… Bijeli bubrezi su jedini dio tijela životinja koji se uklanja, a životinja nastavlja da živi.

Bijeli bubrezi odavno nisu samo simbol muškosti već hrabrosti, tako da i žene, rame uz rame sa muškarcima, učestvuju u ovom festivalu.

/Telegraf.rs/

Exit mobile version