Site icon olovka.info

Miting u K.Mitrovici: Poziv Prištini da ispuni uslove, pozdrav za „brata Milana“ i zahvalnost Vučiću FOTO/VIDEO

Protest u Kosovskoj Mitrovici

U centru Kosovske Mitrovice nešto prije podneva uz himnu „Bože pravde“ počeo je najavljeni miting. Skupu u blizini spomenika Knezu Lazaru prisustvovalo je više hiljada ljudi. Na ulicama grada primjetni su bili transparenti ispisani raznim porukama, a vijorile su i zastave Republike Srbije.

Neposredno prije početka protesta Kosovska policija saopštila je da je zadužena da protest protekne nesmetano i bez incidenata. A za vrijeme mitinga u Bošnjačkoj mahali, postavljane su albanske i kosovske zastave.

Srpsku himnu za početak, kako je naglašeno, mirnog i demokratskog protesta izveo je crkveni hor “Branislav Nušić”.

Protest u Kosovskoj Mitrovici

Građani su u centru počeli da se okupljaju već u jutarnjim satima, a pristizali su i tokom samog trajanja mitinga.

Protest u Kosovskoj Mitrovici

Većina njih nosila je u rukama srpske zastave, a vidni su bili i transparentni ispisani porukama „Ovo je Srbija“, „Danas Nenad Đurić, sutra svaki Srbin na KiM“, „Nikad više 2004.“, „Dosta je više Kurtijevog terora“, „UN 1244 HELP“ i ostalo.

Neposredno prije ovog okupljanja, Kosovska policija saopštila je da je obavještena o današnjem velikom okupljanju na Sjeveru i da za to ima poseban operativni plan – „koji za cilj ima da obezbedi da protest prođe mirno i bez incidenata“. Stoga su i pozvali građane da mirno protestuju i „ne nasjedaju na moguće provokacije ma koje one prirode bile“.

Na današnji miting pozvala je juče Srpska lista, a nakon suspenzije komandira Kosovske policije regiona Sjever, Nenada Đurića, koji je prethodno poručio da srpski policajci na Sjeveru neće primjenjivati odluku kosovske vlade o preregistraciji.

Nakon njegove suspenzije, Srbi su juče dali ostavke u svim kosovskim institucijama na Sjeveru.

Na samom početku mitinga govorili su čelnici obrazovnih i zdravstenih institucija pri sistemu Republike Srbije.

Tako su se okupljenima obratili direktor KBC-a Kosovska Mitrovica, Zlatan Elek, zatim Rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, prof. dr Nebojša Arsić, kao i dekanica Ekonomskog fakulteta, prof. dr Tanja Vujović.

Elek: Uz podršku Vučića i naše Vlade, mi smo ostali dostojanstveni

Dekanica Ekonomskog fakulteta, prof. dr Tanja Vujović FOTO: KoSSev

Elek je govorio u ime svojih kolega ljekara, svih medicinskih sestara i medicinskih tehničara i svog medicinskog osoblja iz zdravstene ustanove kojom rukovodi, a koja pripada sistemu Republike Srbije.

„Zdravstvo je stub opstanka i ostanka svih Srba na teritoriji Kosova i Metohije. Vi dobro znate da smo se mi uvek trudili da pružimo prvu pomoć, da liječimo sve naše građane na teritoriji Kosova i Metohije bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku, rasnu ili bilo koju drugu pripadnost“, poručio je Elek.

Govoreći o pomoći koju je, kako kaže, država Srbija uložila i dala za napredak bolnice u Mitrovici, poručio je da nasuprot tome, postoje prištinske vlasti koje „vrše raznorazni teror nad srpskim narodom na teritoriji KiM“.

Direktor KBC-a Kosovska Mitrovica, Zlatan ElekFOTO: KoSSev

Podsjetio je na nedozvoljavanje vakcinacije protiv kovida, odnosno uvoz vakcina iz Srbije, zaustavljanje sanitetskih vozila i, kako je kazao, privođenje u policijske stanice.

„I pored svega toga uz podršku nešeg rukovodstva, prevashodno predsjednika Aleksandra Vučića i naše Vlade, mi smo ostali dostojanstveni i na visini zadatka i odgovorni prema svakom našem pacijentu i našem građaninu bez obzira na njegovu nacionalnu i vjersku pripadnost“, naglasio je.

U ime svojih radnika poručio je da žele mir, rad u normalnim uslovima i da neće da neko oduzima to osnovno ljudsko pravo.

Priština urušava briselski sporazum

Mitingu su prisustvovali i sada već bivši politički predstavnici Srba sa Sjevera, ali i policije i sudstva.

Pored predsjednice Osnovnog suda u Mitrovici, Ljiljane Stevanović, koja je poručila da je „briselski sporazum toliko urušen da je postao mrtvo slovo na papiru“, te da Priština ruši sve ono za šta su se Srbi u kosovskim institucijama borili godinama, građanima su se obratili predsjednik i potpredsjednik Srpske liste, Goran Rakić i Igor Simić.

Rakić je poručio da srpski narod želi samo mir, optuživši takođe Prištinu da svojim postupcima urušava Briselski sporazum.

FOTO: KoSSev

„Našim ostavkama mi branimo briselski sporazum i međunarodno javno pravo. Svjesni ste činjenice da Kurti, Osmani i drugi ponavljaju da za njih ne postoij briselski sporazum i da nikada neće biti Zajednice srpskih opština. Oni su time praktično poništili briselski sporazum i pljunuli u lice EU, koja je garant sprovođenja tih sporazuma, garant nama da nećemo biti prevareni“, poručio je Rakić.

Nismo remetilački faktor i nećemo nikome da prijetimo

Bivši ministar u kosovskoj vladi potom je ukazao na sve što je, kako kaže, Priština činila tokom proteklih godina – od zabrane da se na Kosovu održe srpski izbori, preko optužnica bez dokaza, policijskih baza na Sjeveru, otimanja vozila i vakcina itd.

Potom je poručio: „Dosta je! Dosta gaženja Briselskog dogovora i prava srpskog naroda“.

Kaže da mirne savjesti danas govori pred narodom i uvjeren da je učinjeno sve da se problemi srpskog i albanskog naroda riješe, pozvavši potom građane da ne nasjedaju na provokacije.

„Molim vas da ne nasjedate na provokacije. Mi ćemo svoju borbu nastaviti mirnim i demokratskim sredstvima. Nismo remetilački faktor i nećemo nikome da prijetimo. Samo želimo da se ono što je potpisano i primijeni, da se formira ZSO i ispune sve obaveze onako kako je dogovoreno u Briselu“, poručio je.

Rakić je sa današnjeg mitinga ponovo pozvao Prištinu da primijeni potpisano i formira ZSO, ali i da povuče sve „jednostrane odluke koje se tiču registarskih tablica“.

Pozdrav za brata Milana – „onog koji nosi najveći teret“

Da Priština odbija da primijeni ono što je potpisala u Briselu, pomenuvši takođe Zajednicu srpskih opština, naglasio je i bivši poslanik u kosovskoj skupštini i potpredsednik Srpske liste, Igor Simić. 

Ujedno, Simić je pozvao okupljene da gromoglasnim aplauzom pozdrave „iskrenog patriotu, velikog Srbina koji nikada nije podlegao pritiscima i ucjenama – našeg brata Milana Radoičića“. 

„To je čovek koji nosi možda i najveći teret u posljednjih nekoliko godina, samo zato što voli i brani srpski narod i svoju državu Srbiju“, poručio je između ostalog Simić.

I dok je miting na Sjeveru bio u toku, kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, obišao je novoizgrađene baze specijalnih snaga Kosovske policije na Brnjaku i Donjem Jasenoviku – na Sjeveru. 

Istovremeno, tokom samog trajanja mitinga, u drugom dijelu grada odnosno na par stotina metara od centra grada – multietničkom naselju Bošnjačka mahala, pred nekolicinom medija mahom na albanskom jeziku, okačene su albanske i kosovske zastave.

/Portal KoSSev.info/

Exit mobile version