Site icon olovka.info

Mirko Okolić: Priča Heleza smišljena u određenim krugovima

mirko okolić nato

Bivši zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić rekao je da tvrdnje ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Helez da u BiH postoje snage prijateljskih zemalja, koje bi je branile, mimo EUFOR-a nije priča pojedinca već da je smišljena u određenim krugovima.

– Od koga da brane BiH i ko je taj koji bi napao BiH? – upitao je Okolić.

Okolić je istakao da BiH ugrožavaju politike unutar BiH i da ovakva kakva jeste teško može da ostane u normalnom stanju.

– Za ovu zemlju su potrebni dogovor, konsenzus i pomirenje, teško može opstati u ovakvom stanju – rekao je Okolić Srni.

Okolić je rekao da ono što iznosi Helez o tome da se u Republici Srpskoj u kampovima obučavaju nekakve paravojne formacije nije izašlo iz njegove glave, nego da je to nastalo u nekim širim krugovima i centrima.

– Helezova izjava je privukla Tužilaštvo BiH da se bavi tim navodima, da se u drugi plan stave mnogo aktuelnije i bitnije stvari, a jasno je da nema nikakvih dokaza da u Republici Srpskoj postoje kojekakvi kampovi za obuku – rekao je Okolić.

On je podsjetio i na izjave komandanta EUFOR-a da je bezbjednosna situacija u BiH dobra i da nema potrebe da se o tome brine, te da bi snage NATO-a koje su u BiH sa sjedištem u Sarajevu prvi znali da postoji tako nešto i da bi reagovali.

– Pošto nema nikakve reakcije jasno je da je riječ o namjerno plasranim lažima kako bi se sve ono što je napisano u pismu srpskih poslanika u zajedničkim instucijama ostavilo sa strane, a otvorilo nekakvo novo poglavlje o kome oni sada pričaju – smatra Okolić.

Helez je u srijedu, 22. novembra, rekao za N1 da u BiH imaju određene snage drugih država koje su, osim Eufora, dovoljne da obezbijede potpunu sigurnost i pomognu BiH da bude sigurna. “Mogu poručiti građanima zato što znam koga imamo, šta imamo u BiH da budu mirni i spokojni, da nema nikakvih problema”, rekao je Helez.

On je izjavio da na području Republike Srpske postoje vojni kampovi za obuku i da su to paravojne formacije.

– Locirani su, pratimo ih i možemo ih lako eliminisati – rekao je Helez, istakavši da cijeli proces vode “neki ljudi iz Rusije”.

/SRNA/

Exit mobile version