Site icon olovka.info

Mira Banjac: Žalicin film je kod mene zapisan crvenim slovima, ta priča se tiče svih nas (FOTO+TRAILER)

koncentriši se baba

Radnja novog filma Pjera Žalice “Koncentriši se, baba” gledatelje vodi u posljednje dane mira 1992. u Sarajevu. Prema riječima glumice Mire Banjac, koja tumači jednu od glavnih uloga, ovo filmsko ostvarenje ujedno je i priča koja je nekad bila vrlo česta, a koja nam se sada teško može ponoviti. A tiče se svih nas.

Legendarna glumica ove godine ipak neće prisustvovati premijeri novog filma u kojem tumači najvažniju ulogu. Na telefonski poziv se javila iz svog doma u Beogradu, te je kroz smijeh i uz nekoliko šala istakla da se u posljednje vrijeme trudi ne izlaziti previše.

“Prvi dio karantina sam lakše podnijela, okupirala sam se čitanjem, završavanjem obaveza za koje ranije nisam imala vremena, uređivanjem kuće… Povratak u karantin mi je malo teže pao, sada već nemam nekih većih obaveza. Ponekad prošetam do pijace, kao svaka majka ili nana, a u svemu mi mnogo pomaže moj sin. No ipak, sretna sam, ne oskudijevam ni u čemu, zadovoljna sam onim što imam i samo želim zdravlje – i sebi i drugima”, skromno je rekla.

“Atmosfera na snimanju filma bila je fantastična!”

Dodaje kako ju je rastužila činjenica da neće posjetiti Sarajevo Film Festival (SFF), jer je njena dugogodišnja želja bila prisustvovati jednom od najprestižnijih festivala u svijetu.

“Mnogo volim Sarajevo. Počastvovana sam što me Žalica zvao da radim na njegovom filmu, a to je ujedno bila savršena prilika da ponovo posjetim vaš grad u kojem nisam bila u poslijeratnom periodu. Silno sam željela vidjeti svoje prijatelje i obradovala me činjenica da sam ih sve zatekla na okupu. Svi su bili tu, ništa se nije promijenilo”, raspoloženo kaže.

Banjac je na snimanju filma “Koncentriši se, baba” proslavila 90. rođendan, te je tada izjavila kako su “godine za nju samo brojka, jer ona u život ide onoliko koliko može. Sve dok radi – živa je, neće umrijeti. Kada više ne bude mogla raditi, uvenut će kao biljka”.

Mira Banjac je na setu proslavila 90. rođendan

“Ovaj film će u mojoj karijeri ostati upisan crvenim slovima. Kažem to zato što sam uživala u snimanju, vratilo me u neka ljepša vremena. Atmosfera je bila božanstvena, organizacija na vrhunskom nivou, a set je okruživala jedna vrlo pozitivna energija – prosto, radost što se vidimo. Dakle, ne samo što radimo, nego i što se vidimo. Sve je proteklo kao u nekom snu i često nisam mogla da vjerujem da sam tu i da se sve to dešava”, nasmijano prepričava glumica.

Ističe kako je uživala u prilici da boravi u Sarajevu i kako će joj šetnje kroz Baščaršiju zauvijek ostati ucrtane u sjećanju: “Građani su me prepoznali, pozivali na kafu, piće, razgovor… Obradovala me činjenica da me prepoznaju, pozdravljaju, ali i to što su vrlo ljubazni i susretljivi”.

Govoreći o Sarajevu, ističe kako će Žalicin novi film gledatelje vratiti u predratno stanje u ovom gradu, tačnije, uvest će ih u dom starice koja umire, a koju su došla obići njena djeca. Svi žive u različitim dijelovima Jugoslavije, ali se okupljaju kako bi ispratili majku, te se ubrzo pokreće tema o preuzimanju staricinog nasljedstva. Baba je budna, razgovara s njima i u posljednjim danima života pomno prati njihova spletkarenja i planove.

“Ja sam u Žalicinom filmu ‘ležeći glumac’. Divna je to uloga, vrlo lijep zadatak. Pokazuje da dio jedne kreacije nije samo fizička aktivnost, već i unutrašnji doživljaj. Ljudi sjede oko nje, čekaju da umre, a ona se ne da. Budnim okom prati cijelu situaciju, porodicu koja se prepire, taj jedan mali rat… Sve to što se događa oko njene postelje, to ćemo sutra vidjeti u nekom ratu. To je ta ideja”, govori Banjac.

“U filmu sam ‘ležeći glumac'”, našalila se Banjac

Film je snimljen krajem 2019. godine, a Žalica je uspio okupiti sjajnu ekipu. U filmu se pojavljuju još i Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Vedrana Božinović, Admir Glamočak, Dženita Imamović, Bane Popović, Izudin Bajrović i Dino Sarija.

“Sjajni glumci su preuzeli uloge u filmu! Savršeno tumače uloge članova porodice koja je nekada bila ujedinjena, a sada se raspada. Svi su različitih vjera, religija, nacionalnosti… Baba sve to gleda. Svjesna je da nije bila dobra majka svojoj djeci. Ja sve to moram u ležećem miru pokazati na svom licu i odnosu. Uloga babe je bila vrlo zahtjevna, uživala sam igrajući je. Nadam se da će publika znati prepoznati situaciju koja se odigrala pred sami rat i koja je, nažalost, bila česta, a sada je rijetka ili je nema nikako, a vjerovatno je neće ni biti. Ovo je film koji se tiče svih nas”, kaže.

“Ovaj film je priča koja se tiče svih nas”

Ponovo ističe kako je vrlo sretna zbog prilike da snima Žalicin film, kao i zbog činjenice da otvara festival.

“Premijeru ću gledati na internetu. Nadam se da ćemo pobijediti ovu tešku bolest koju dijelimo i da će idući festival biti samo nastavak na svu onu slavu koju je festival imao ranijih godina. Nadam se i da će biti publike, ona je živo meso, puls koji daje pozitivnu energiju i snagu ljudima koji rade u umjetnosti”, ističe.

Svjesna je činjenice da je pandemija koronavirusa poremetila film i umjetnost, ali se ne da otrgnuti pozitivnim mislima – sve će proći, ali će umjetnost opstati. Teška situacija bi nas sve trebala ujediniti da se odreknemo slavlja i sličnih stvari kako bismo što prije savladali ovu bolest. Situacija je, kaže, ozbiljna u cijelom svijetu i ne treba je shvatiti neozbiljno: “Biće slavlja, film i umjetnost ne mogu i neće umrijeti. Ja vjerujem u to”.

Naposljetku najavljuje planove za dalje, kazavši da se i dalje drži svoje odluke da nastavi raditi: “U planu su novi projekti, upravo čitam secnarij filma u kojem bih trebala tumačiti jednu od glavnih uloga. No sve je na čekanju. Ima ponuda, toga, hvala Bogu, nikad ne nedostaje. Nikada ih nisam tražila, uvijek su mene nalazili. Zbog toga sam vrlo sretna”.

(Klix)

Exit mobile version