Site icon olovka.info

Minimalac će u Njemačkoj od 1. jula biti među najvišim u Evropi, ispred samo Luksemburg

minimalac u njemačkoj

Minimalac će u Njemačkoj poslije povećanja satnice na 12 evra biti među najvišima u Evropi, objavio je Institut društvenih nauka (VSI) Fondacije Hans Bekler.

U Evropskoj uniji će ispred Njemačke biti samo Luksemburg gde je minimalna satnica 13,05 evra, naveo je VSI u izveštaju u četvrtak.

Minimalna satnica je u Njemačkoj sada 9,82 evra i znatno je manja nego u susjednim zemljama Holandiji (10,58 evra), Francuskoj (10,57 evra) i Belgiji (10,25 evra).

Sa povećanjem na 10,45 evra 1. jula Njemačka će da se pridruži susjedima. A sa kasnijim skokom na 12 evra, Nemačka će čak “od zemlje koja je zaostajala u politici minimalnih plata da napreduje do šampiona,” naglašavaju autori studije Malte Libker (Lübker) i Torsten Šulten (Thorsten Schulten).

Van Evropske unije, prema izveštaju, Australija, sa 12,91 evra, i Novi Zeland sa 11,69 evra, sada imaju minimalac sličan onome koji će važiti u Njemačkoj. U Velikoj Britaniji će minimalna zarada u aprilu porasti na 11,05 evra po satu.

Minimalne zarade u južnoj i istočnoj Evropi su i dalje znatno niže nego na Zapadu. Minimalac je u Bugarskoj dva evra, u Rumuniji 3,10 evra, a u Mađarskoj 3,21 evra po satu.

U Grčkoj je 3,83 evra, u Portugalu 4,26 evra, a u Španiji 6,06 evra. Međutim, razlike bar donekle odražavaju različite troškove života.

Prema izvještaju, većina evropskih zemalja povećala je minimalne zarade od početka godine, i to u prosjeku za četiri odsto u Evropskoj uniji. Ali kad se zaračuna inflacija, povećanje je 1,4 odsto.

Foto: Ralphs_Fotos, Pixabay

(DPA)

Exit mobile version