Site icon olovka.info

“Milan Miličević progutao žabu zarad mira u SDS” Topićeva o dešavanjima unutar najveće opozicione stranke

Milan miličević

Odustajanje predsjednika Glavnog odbora SDS i načelnika opštine Teslić, Milana Miličevića, od potencijalne kandidature za člana Predsjedništva BiH, ponovo je pokazalo da postoje duboke pukotine unutar najveće opozicione stranke.

Miličević, koji uživa dobar rejting kako unutar vlastite stranke tako i u javnosti, bio je ozbiljna konkurencija lideru SDS, Mirku Šaroviću, koji želi da bude kandidat ispred ove stranke za člana Predsjedništva BiH.

O tome ko će na kraju biti kandidat SDS za jednu od inokosnih funkcija na predstojećim izborima konačnu riječ je trebalo dati Predsjedništvo te stranke, ali je Šarović, očito, odlučio da stvari uzme u svoje ruke, pa je “sugerisao” Miličeviću da sam odustane od kandidature.

“Datum govori mnogo”

Miličević jeste odustao, ali ne zato što mu je to Šarović “sugerisao”, već radi mira u stranci.

O tome je juče pismom obavijestio članove Predsjedništva SDS, koji su se sastali u Banjaluci kako bi razgovarali o kandidatu za predstojeće izbore.

Miličević u pismu navodi da ne može doći na sjednicu jer njegov mlađi sin Jovan postaje ljekar, pa će prisustvovati odbrani njegovog diplomskog rada.

Iako su organizatori upoznati s tim, jer sam to nekoliko puta naglašavao, zakazati sjednicu Predsjedništva SDS baš u tom momentu kada nisam u mogućnosti prisustvovati iz navedenih razloga, govori mnogo – naveo je Miličević.

On u pismu kaže da je SDS, kao najveća opoziciona partija, trebala odavno da provede proceduru izbora kandidata za izbore, te da ga što prije promoviše i krene u kampanju.

To do danas nije urađeno. Pogrešno je i da o tome odlučuje jedan ili dva čovjeka, pa bio to ja ili bilo ko drugi – napisao je Miličević.

Povlačenje kandidature

On u pismu ističe da je procedura odabira kandidata trebalo da prođe kroz opštinske i gradske odbore SDS, što nije učinjeno, a sada je za to kasno.

Miličević dalje navodi kako smatra da Šarović već dugo stvara preduslove i ambijent za svoju kandidaturu, na koju, po mišljenju mnogih, ima pravo kao lider.

Na kraju pisma otkriva da mu je upravo Šarović predložio da do sjednice Predsjedništva “razmisli o povlačenju svoje kandidature da ne bi došlo do podjele u stranci i preglasavanja, te da se predsjedniku SDS omogući kandidatura”.

Politička analitičarka Tanja Topić ističe da je iz pisma vidljivo da postoji raskol u stranci i da je Miličević ljut i ogorčen na rukovodstvo, ali da je, ipak, ostao suzdržan i u granicama kulturno argumentovanih kritika.

Očita rezigniranost

Naša sagovornica ističe da Miličevićeva ljutnja ne znači da on namjerava da napusti stranku ili da će izbjegavati da učestvuje u organizaciji izbora, ali da je definitivno ogorčen na dio rukovodstva SDS.

Nazvala bih to “gutanjem žabe” zarad mira u kući. Definitivno se može iščitati Miličevićeva ljutnja i rezigniranost ponašanjem stranačkog rukovodstva, u prvom redu, partijskog šefa – kaže Topićeva za Srpskainfo.

Tanja Topić / FOTO: RAS SRBIJA

Ona ističe da je iz pisma vidljivo kako postoji snažan demokratski deficit unutar SDS i da je i ta stranka, kao i većina političkih partija u BiH – liderska.

Topićeva dodaje kako to znači da nije izvršen proces unutrašnje demokratizacije, koja živi od različitosti mišljenja i sučeljavanja različitih kandidata.

S druge strane, kako ističe Topićeva, sada je javno na površinu izbilo ono o čemu se odavno priča, a to je da su se u SDS dugo lomila koplja ko će biti kandidat – Miličević ili Šarović.

Miličević je u više navrata javno zamjerao jer SDS ne izlazi s imenom kandidata za inokosnu funkciju, što je on ponovio u svom pismu. Naravno, ponavljam, sve će se to, zarad mira u kući i izborne kampanje, progutati, ali definitivno neće riješiti osnovne problem, ne samo te stranke već i ukupan demokratski deficit društva – zaključuje Topićeva.

(SrpskaInfo)

Exit mobile version