Site icon olovka.info

Microsoft je i u Windowsu 11 zadržao tajnu opciju za restartovanje VIDEO

windows Emergency Restart

Većina korisnika Windowsa, bilo da imaju Windows 10 ili novi Windows 11, pa čak i oni koji koriste starije Windows 7 ili Windows XP platforme, upoznati su sa time kako Windows Power funkcija radi. Tu su opcije: Shut Down, Restart i Sleep za PC.

U slučaju nekih hitnih situacija, gde korisnik ne može da premosti aplikaciju, računar ili program se zamrzne, na raspolaganju je zgodna CTRL+ALT+DEL opcija. Većina korisnika zna za ovo, kada se zaglave u operativnom sistemu ili aplikaciji.

Kombinacija CTRL+ALT+DEL tastera pokreće ekran, sa menijem u okviru kojeg su sledeće opcije: Lock, Switch user, Sign out i Task Manager. Na Windowsu 10 tu je i opcija Change Password, koje nema u WIndowsu 11.

Međutim, ono što veliki broj korisnika Windowsa ne zna, jeste postojanje tajne “Emergency Restart” opcije, koja je skrivena u okviru CTRL+ALT+DEL ekrana.

Kako bi se pristupilo Emergency Restart funkciji, korisnik mora da istovremeno pritisne na “Power” taster u donjem delu ekrana i CTRL taster na tastaturi. Ako samo pritisnete na Power taster, pojaviće se Sleep, Shut Down i Restart opcije.

Microsoft je opciju Emergency Restart implementirao od samog starta platforme, od verzije Windows NT 3.1 iz 1993. godine. Interfejs je naravno evoluirao i postao je moderniji, a kako to izgleda možete vidjeti u pratećem videu.

Exit mobile version