Site icon olovka.info

Meteorska kiša Perseidi osvijetlila nebo širom svijeta

kiša meteora Perseidi

Godišnja kiša meteora Perseidi osvetlila je nebo širom svijeta na radost onih koji su želeli da posmatraju ovaj fenomen sa više stotina meteora vidljivih i golim okom.

Krhotine meteora koje uđu u Zemljinu atmosferu sagorijevaju što dovodi do specifičnog bljeska, poznatog kao zvijezda padalica, prenosi BBC

Ovaj prirodni fenomen uvijek se dešava u slično vrijeme u julu i avgustu svake godine, a ove godine je dostigao vrhunac između subote uveče i ranih jutarnjih sati u nedelju.

U srednjem vijeku ovaj fenomen je bio poznat kao suze Svetog Lavrentija, koji je mučen 10. avgusta 258. godine kada se i dogodila godišnja kiša meteora.

Meteori, koji mogu biti mali kao zrno pijeska, aveliki kao zrno graška – ulazili su u Zemljinu atmosferu brzinom od 215.000 kilometara na čas i nikada nisu predstavljali nikakvu opasnost za živi svijet na Zemlji.

Kiša meteora Perseidi smatra se jednim od najatraktivnijih astronomskih događaja, a naziva se meteorska kiša Perseid, jer meteori potiču iz sazvežđa Persej, nazvanog po junaku iz grčke mitologije.

Exit mobile version