Site icon olovka.info

Mario Kelentrić, prošlogodišnji trener rukometaša dobojske Sloge započeo novi angažman u RK Gumersbah

kelentrić gumersbah

Poslije jednogodišnjeg angažmana na mjestu šefa stručnog štaba MRK Sloga Doboj, Mario Kelentrić, proslavljeni reprezentativni golman Hrvatske sa kojom je bio i svjetski prvak, odnedavno je angažovan u njemačkom RK Gumersbah, klubu sjajne i prebogate tradicije u njemačkom i evropskom rukometu.

Mario Kelentrić kao šef stručnog štaba MRK Sloga Doboj u sezoni 2020/2021

Mario je u RK Gumersbah stigao na insitiranje prvog trenera ovog njemačkog kluba Gudjona Valura Sigurdsona, nekadašnjeg sjajnog reprezentativca Islanda, a danas prvog trenera Gumersbaha. Popularni Kele je sa Gumersbahom potpisao ugovor na dvije godine. Angažovan je kao trener golmana prve ekipe VFL Gumersbaha, trener golmana u Akademiji VFL Gumersbah za mlade, a zadužen je i za skauting mladih rukometnih golmana za Akademiju i za seniorsku ekipu svoje sadašnje ekipe. Inače, Mario je i dalje angažovan i kao pomoćni trener Ivici Obrvanu u reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

Mario kao pomoćnik selektora BiH i član stručnog štaba rukometne reprezentacije BiH

Mario Kelentrić je rođen 30. januara 1973. u Gradačcu (Bosna i Hercegovina). Bio je golman tamošnjeg kluba, a kao srednjoškolac 1990-te prelazi u dobojski RK Sloga gdje je igrao dvije sezone do raspada SFRJ. Igračku karijeru je nastavio u klubovima u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj i Francuskoj. Tokom svoje reprezentativne karijere ostaće upamćen kao jedan od naboljih reprezentativnih golmana Hrvatske. Vrhunac reprezentativne karijere postigao je kao član “zlatne” Hrvatske rukometne reprezentacije koja je postala prvak svijeta na Svjetskom rukometnom prventsvu održanom 2003. u Portugalu. U sezoni 2020/2021 bio je prvi trener RK Sloga iz Doboja sa kojom je osvojio treće mjesto u Premijer ligi BiH, a sada je član stručnog štaba njemačkog Gumersbaha.

Rukometni i sportski uspjesi u životu Maria Kelentrića nisu nešto što je potrebno posebno predstavljati, ali svako ko je ikada upoznao ovog čovjeka, ili imao tu čast da sa njim bude prijatelj, zna koliko je Mario dobra, iskrena i nepokvarena osoba. “Ljudina” što bi se na ovim prostorima reklo za ljude takvog karaktera.

Pored našeg Maria Kelentrića Keleta koji je pojačao stručni štab, RK Gumersbah, koji trenutno igra 2. Bundesligu, doveo je nekoliko izvanrednih igračkih pojačanja tako da, kako sam Kele tvrdi, “ove godine će sigurno biti glavni favorit za povratak u elitnu Bundesligu” u nastavku sjajne tradicije ovog kluba.

Mario Kelentrić (prvi slijeva) na jednom od prvih treninga u svom novom klubu Gumersbah

Da podsjetimo, RK Gumersbah je jedan od najuspješnijih evropskih rukometnih klubova. Klub je dio istoimenog sportskog društva koje je osnovano 1861. godine. Rukometna sekcija Gumersbaha formirana je 1923. Osvojio je 12 titula nacionalnog prvaka, 5 trofeja kupa Njemačke, 5 titula prvaka Evrope, 4 trofeja kupa pobjednika kupova, 2 trofeja EHF kupa i 2 trofeja superkupa Evrope. Po broju međunarodnih trofeja Gumersbah je i dalje najtrofejniji njemački klub, dok je po broju domaćih trofeja trenutno na drugom mjestu iza čuvenog Kila.

Poslije svih iznesenih činjenica, utisak je da je Mario Kelentrić zasluženo pravi čovjek na pravom mjestu, u ambicioznom njemačkom klubu prebogate tradicije. Nadati se da će njegove lične, ali i ambicije RK Gumersbah biti ostvarene u narednoj sezoni.

Želimo im povratak u njemačku elitnu Bundes Ligu i mnogo novih trofeja u već prebogatoj riznici trofeja ovog kluba. Srećno Kele!!!

Exit mobile version